Pred moldavským parlamentom vznikol Majdan, krajina je hlboko rozdelená

TASR TA3
21.1.2016 07:28

Členovia nového moldavského vládneho kabinetu v parlamente zložili sľub. Predchádzali tomu násilné protesty odporcov novej proeurópskej vlády, ktoré v stredu večer pred parlamentom prerástli do potýčok s políciou.

Povolali policajné posily

V súvislosti s tým moldavská prokuratúra začala vyšetrovanie. Ako informovala agentúra AP, protesty pred sídlom vlády pokračujú v Kišiňove aj dnes. Ich účastníci žiadajú demisiu novej vlády a vypísanie predčasných volieb.

Pred budovou parlamentu vznikol počas noci stanový tábor odporcov novej vlády, v ktorom nocovalo niekoľko desiatok ľudí, uviedla ruská agentúra TASS. Na ochranu parlamentu boli povolané policajné posily.

Zloženie novej vlády predstavil dezignovaný premiér Pavel Filip prezidentovi Nicolae Timoftimu v stredu večer, keď sa pred budovou parlamentu odohrávali potýčky medzi demonštrantmi a políciou, pri ktorých bolo zranených najmenej 15 ľudí.

Boj s korupciou

Ako uviedla AP, kým niektorí z demonštrantov žiadali, aby Moldavsko malo tesnejšie vzťahy s Ruskom, iní chceli od novej vlády dôslednejší boj s korupciou. Rumunský prezident Klaus Iohannis dnes apeloval na novú moldavskú vládu, aby začala s reformnými opatreniami. Moskovský Kremeľ obe znepriatelené strany v Moldavsku vyzval, aby sa zdržali násilia a rešpektovali zákony.

Moldavsko sa nachádza v politickej nestabilite odvtedy, ako na verejnosť prenikli správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk dohromady 1,5 miliardy dolárov. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP. Počas vlaňajšieho roka sa v Moldavskuvystriedalo niekoľko premiérov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok