Rakúsko rozhodlo o výraznom limitovaní žiadateľov o azyl

TASR
20.1.2016 16:01

Do polovice roku 2019 prijme Rakúsko maximálne 127.500 žiadateľov o azyl. Je to výsledok dnešného "azylového summitu" vo Viedni, na ktorom členovia spolkovej a krajinských vlád prerokovali opatrenia na obmedzenie migrácie.

"Čakacie zóny"

Limit pre tento rok má byť 37.500 žiadateľov o azyl, čo je o približne 50.000 menej ako vlani. Horná hranica na rok 2017 bola stanovená na 35.000 žiadateľov o azyl, v roku 2018 ich Rakúsko prijme len 30.000 a v prvom polroku 2019 ešte o 5000 menej.

Spolu s týmto opatrením a s pomocou Nemecka sa posilní ochrana slovinsko-chorvátskych hraníc. Čo sa bude diať v prípade, ak sa uvedené limity prekročia, zatiaľ zostáva otvorené. Odpoveď majú dať dve právne expertízy, ktorých výsledky sa očakávajú o niekoľko týždňov. Uvažuje sa o zriadení "čakacích zón" v blízkosti hraníc, uviedla agentúra DPA.

Kontroly a registrácia

Rakúsky sociálnodemokratický kancelár Werner Faymann, ktorý dlho nesúhlasil s akýmikoľvek limitmi, nazval uvedené riešenie "poslednou možnosťou" a "plánom B", ktorý má "vyburcovať" EÚ.

"Veľký počet utečencov preťažuje náš systém," povedal vicekancelár Reinhold Mitterlehner z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany. Na hraniciach sa preto bude klásť dôraz na kontroly a registráciu a nie je vylúčené, že utečenci budú vracaní späť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok