Žirafy v Kongu sú na pokraji vyhynutia, pre mäso ich však nelovia

ČTK
16.1.2016 13:09

Na pokraji vyhynutia sú žirafy v Kongu. Ochrancovia prírody varovali, že zostáva už len 38 kusov žiráf v rezervácii Garamba, ktorá je veľká približne ako Severné Írsko. Informoval o tom spravodajský server The Times.

Žirafy v Kongu sú na pokraji vyhynutia, pre mäso ich však nelovia
SITA/AP

Zdecimované desaťročiami bojov

Národný park Garamba založili už v roku 1938 a v roku 1980 ho zaradili na zoznam svetového dedičstva UNESCO; od roku 1984 (s prestávkou 1992-1996) je vedený aj na zozname svetového dedičstva v ohrození.

Počty žiráf v parku Garamba zdecimovali desaťročia bojov v krajine aj v susednom Južnom Sudáne. Ešte v roku 1993 tu bolo 356 žiráf, do roku 2007, keď sa skončila občianska vojna, však ich počet klesol na 86.

V súčasnosti sa po parku pohybujú len dve skupinky s celkovým počtom 34 dospelých žiráf a štyroch mláďat. Jeden samec pripadá na 2,4 samičky, čo je podľa ochrancov prírody udržateľné. Ale ak bude park sprevádzať smola a uhynie hoci len päť žiráf, potom už miestna populácia ďalej nebude životaschopná.

Obyvatelia Konga tradične nelovia žirafy na mäso, pretože veria, že jeho konzumácia je spojená s leprou. Miestni kmeňoví náčelníci si však veľmi cenia žirafie kože na čiapky a z chvostov si robia pomôcku na odháňanie múch. Žirafie čiapky a ovievatká sú tradičným symbolom ich moci. V Južnom Sudáne, ktorý od decembra 2013 sužuje občianska vojna, sa žirafie kože používajú ako tradičné veno.

Ďalšie na rade

Národný park Garamba býval jedným z posledných známych útočísk nosorožca tuponosého severného, ktorý je poddruhom nosorožca severného. Posledný kus tú strážcovia parku videli na vlastné oči v roku 2006 a stopy našli ešte o rok neskôr.

Dva nosorožce tuponosé severné v minulom roku uhynuli v zajatí – jeden v San Diegu a jeden v Českej republike. Teraz už ostávajú posledné tri kusy, samec Sudán a samica Najin a Fatu žijúci v kenskej rezervácii Ol Pejeta, kde sú pod neustálym ozbrojeným dohľadom. Všetki tri sú majetkom zoo v českom Kráľovom Dvorci.

“V parku Garamba už sme prišli o všetky nosorožce tuponosé severné,” povedal šéf konžského úradu pre voľne žijúce zvieratá. “Obávam sa, že žirafy budú ďalšie na rade.”

Garamba už prišla aj o svoje stáda psov hyenovitých, ktorí sú od roku 1990 na zozname ohrozených druhov, a tiež o svoju populáciu antilopy Derbyho, ktorá patrí medzi najväčšie a najpomalšie druhy antilop na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok