V Burkine Faso útočila al-Káida, zahynuli ľudia z osemnástich krajín

TA3 TASR
16.1.2016 08:00

Operácia zameraná na dobytie džihádistami obsadeného hotela Splendid v metropole Burkiny Faso Ouagadougou sa skončila oslobodením 126 rukojemníkov a smrťou štyroch útočníkov. Oznámila to vláda tohto západoafrického štátu.

Mŕtvi aj desiatky zranených vo vážnom stave

Svetové agentúry už skôr informovali, že vládnym silám a francúzskym vojakom sa podarilo z obsadeného objektu eskortovať ďalších zadržiavaných rukojemníkov. V areáli došlo k prudkej streľbe medzi útočníkmi a nasadenými jednotkami.

Získanie kontroly nad hotelom Splendid potvrdil minister obrany a vnútra Simon Compaoré. Militanti nastražili v horných poschodiach hotela výbušniny, čo sťažovalo a spomaľovalo spoločnú operáciu jednotiek Burkyny Faso podporovanú francúzskymi a americkými vojakmi.

Militanti z al-Káidy zabili celkovo 26 ľudí pri útoku na kaviareň a hotel, kde držali rukojemníkov až do zásahu bezpečnostných síl. Počet obetí útoku, ktorý sa začal v piatok večer, potvrdil premiér Burkiny Faso Paul Kaba Thieba. Podľa neho utrpelo zranenia 56 ľudí, niektorí sú vo vážnom stave.

Minister vnútra Simon Compaoré uviedol, že 126 rukojemníkov bolo oslobodených z hotela Splendid, ďalších 30 z kaviarne. Potvrdil, že o život prišli aj štyria militanti.

Zameraní na belochov

Hotel aj kaviareň boli obľúbené u cudzincov zo Západu. Útok na oba objekty podniklo komando pozostávajúce z troch až štyroch útočníkov, ktorí sa do centra Ouagadougou dostali dvoma terénnymi autami. K zodpovednosti za akciu sa neskôr prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe.

Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky. Podľa inej ženy sa pri útokoch zameriavali na belochov.

Očití svedkovia vypovedali, že pri piatkovom džihádistickom útoku mohlo prísť o život okolo 20 ľudí.

 

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok