Ozbrojenci zaútočili na hotel v metropole Burkiny Faso

TASR ČTK
15.1.2016 22:28

Na jeden z veľkých hotelov v centre mesta Ouagadougou, metropoly afrického štátu Burkina Faso, zaútočila skupina ozbrojených mužov. K útoku sa prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe, ktorá v budove zadržiavajú zatiaľ neznámy počet ľudí. Na mieste zasahujú bezpečnostné zložky.

Ozbrojenci zaútočili na hotel v metropole Burkiny Faso
SITA/AP

Ozbrojení muži v turbanoch

Ide o hotel Splendid, ktorého klientelu tvoria ľudia zo Západu a zamestnanci agentúr OSN. Podľa rozhlasovej stanice RFI pred budovou najprv okolo 20.30 h miestneho času explodovali dve autá, ktoré zachvátili plamene a od tých sa chytili aj ďalšie vozidlá.

Do hotela následne vošli traja až štyria ozbrojení muži v turbanoch, ktorí tam spustili paľbu. Na miesto vzápätí dorazili aj policajné posily a rozpútala sa prudká prestrelka s útočníkmi.

Jeden zo spravodajcov Reuters na svojom konte na sieti Twitter uviedol, že pri streľbe došlo k obetiam na životoch a sú medzi nimi aj "ľudia európskeho typu".

Politická kríza

Bezprostredne nebolo jasné, kto by mohol byť za útokom. Burkina Faso sa síce zmieta v politickej kríze od októbra roku 2014, keď bol ľudovými protestmi zosadený dlhoročný prezident Blaise Compaoré, ale vlna islamistických násilností, ktoré zachvátili susedné Mali, sa tomuto štátu zatiaľ vyhla.

V Mali sa naposledy 20. novembra odohral útok islamistických militantov na hotel Radisson Blu v Bamaku, pri ktorom zahynulo 19 ľudí a dvaja atentátnici. Rukojemnícka dráma sa skončila zásahom ozbrojených kománd, ktoré vtrhli do budovy. Medzi obeťami boli šiesti Rusi, traja Číňania, jeden Američan, Belgičan, Senegalčan a Izraelčan. K útoku sa medzičasom prihlásili už tri militantné skupiny pôsobiace v regióne vrátane severoafrickej odnože al-Káidy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok