V indonézskej Jakarte nastal chaos. Pri výbuchoch a streľbe zomierali ľudia

TA3 TASR
14.1.2016 10:16

Najmenej sedem ľudí zahynulo pri sérii bombových útokov a streľbe v centre indonézskej metropoly Jakarta.

K útoku sa prihlásil Islamský štát

K výbuchom došlo na viacerých miestach Jakarty, okrem iného pred kaviarňou americkej Starbucks, policajným stanovišťom v blízkosti obchodného centra Sarinah, neďaleko prezidentského paláca a kancelárií OSN, spresnil hovorca jakartskej polície.

Zásah polície proti militantom v indonézskej metropole sa podľa informácií agentúry AP už skončil, pričom polícia má situáciu v meste pod kontrolou.

K útokom sa prihlásila radikálna skupina Islamský štát. Terčom atentátov boli podľa IS cudzinci a indonézske bezpečnostné sily. Pri útokoch zahynulo sedem ľudí - päť útočníkov a dvaja civilisti.

Správy o ich totožnosti sú ale zatiaľ nejasné. Podľa polície je medzi mŕtvymi civilistami jeden cudzinec. Niektoré indonézske zdroje tvrdia, že sa jedná o Holanďana, podľa iných správ citovaných agentúrou Reuters zomrel Kanaďan.

"Bojovníci Islamského štátu vykonali ráno v indonézskom hlavnom meste ozbrojený útok, ktorého terčom boli cudzí štátni príslušníci a bezpečnostné sily poverené ich ochranou," uviedla tlačová agentúra spojená s IS. Indonézska polícia uviedla, že Islamský štát sa už v novembri atentátmi v Jakarte vyhrážal.

Uzatvorili celú oblasť

Hovorca, ktorého citovala DPA, povedal, že podľa dostupných informácií nie sú pravdepodobne na úteku žiadni ďalší útočníci.

Indonézsky prezident Joko Widodo útoky označil za teroristický čin, zároveň však vyzval verejnosť, aby sa zachovala pokoj. "Nemôžeme byť vystrašení a porazení týmto teroristickým činom," vyhlásil Widodo, ktorého citovala internetová stránka Kompas.com. 

Vedenie Starbucksu uviedlo, že zranenia utrpel jeden zo zákazníkov kaviarne, avšak jej zamestnancom sa nič nestalo. Polícia tesne po začatí útokov uzatvorila celú oblasť, v ktorej sa nachádza množstvo úradov. Ľuďom v nej zároveň prostredníctvom reproduktorov nariadila, aby nevychádzali z budov. Na miesto následne dorazili stovky policajtov a vojakov v obrnených vozidlách.

Teroristi môžeu udrieť všade

Holandský minister zahraničia predtým uviedol, že jeden Holanďan utrpel v Jakarte vážne zranenie a je operovaný. "Útoky ukazujú, že terorizmus môže udrieť všade. Či už nakupujete v srdci Paríža, ste v kancelárii v New Yorku alebo na dovolenke v Jakarte," povedal povinárom indonézsky minister bezpečnosti Luhut Pandjaitan.

Indonézsky prezident Joko Widodo zvolal mimoriadnu schôdzu kabinetu na prerokovanie situácie. Podľa indonézskej polície útočníci v Jakarte "napodobnili teroristické činy" z Paríža.

Polícia ale má vraj celé mesto už pod kontrolou. "Všetko je teraz pod kontrolou. Dúfame, že verejnosť zachová pokoj a bude sa mať na pozore pred možnými hrozbami. Podobné udalosti sa stali v Paríži, Bombaji, New Yorku a môžu sa stať tiež tu," vyhlásil minister bezpečnosti Pandjaitan. "Zatiaľ nevieme, či má na tom podiel Islamský štát. To je príliš skoro určiť," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok