Iracký dron omylom usmrtil príslušníkov spriaznených milícií

TASR
10.1.2016 21:59

Bezposádkové lietadlo irackej armády usmrtilo omylom deviatich príslušníkov spriaznených milícií, ktoré pomáhajú bojovať proti skupine Islamský štát na nepokojnom severe Iraku.

Iracký dron omylom usmrtil príslušníkov spriaznených milícií
SITA/AP

Bojovníci zasiahnutí paľbou z armádneho dronu odpovedali na útok IS západne od bývalej americkej základne pri meste Tikrít, ktorá je známa pod názvom Camp Speicher. Podľa hovorcu koalície Hašd aš-Šaabí, ktorú tvoria prevažne šiitské milície, si tento nálet vyžiadal taktiež zranenia viac ako desiatky spriaznených bojovníkov.

Hovorca spoločného operačného velenia irackej armády a polície v provincii Saláhaddín povedal, že bezposádkové lietadlo bolo ostreľované zo zeme, na čo kvôli chybným súradniciam spustilo paľbu na príslušníkov skupiny Džund al-Imám. Výsledkom tohto náletu v neskorých večerných hodinách bolo podľa neho usmrtenie deviatich a zranenie približne 15 bojovníkov.

Vplyvné šiitské milície Asáib Ahl al-Hak, ktoré sú podporované Iránom a tvoria súčasť koalície Hašd aš-Šaabí, odsúdili sobotňajší incident pri Tikríte, pričom ho pripísali vojenskej koalícii na čele s USA bojujúcej proti IS v Iraku. Táto koalícia však akúkoľvek účasť poprela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok