Prestaňte zasahovať do arabských záležitostí, varoval Rijád Teherán

TASR
10.1.2016 16:07

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr obvinil Irán zo zasahovania do záležitostí arabských krajín a podkopávania bezpečnosti v tomto regióne. Vyhlásil to v Káhire, kde sa koná mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí Ligy arabských štátov.

Prestaňte zasahovať do arabských záležitostí, varoval Rijád Teherán
ČTK

Porušenie medzinárodných dohôd

Krízu medzi sunnitsko-moslimským kráľovstvom a prevažne šiitským Iránom, ktoré sú významnými vývozcami ropy, vyvolala poprava známeho šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii. Pobúrením na ňu okrem Iránu reagovali aj ďalšie šiitské komunity v krajinách Blízkeho východu. V Iráne došlo aj k útoku na diplomatické zastúpenie Saudskej Arábie.

Džbajr v Káhire uviedol, že jeho krajina chce požiadať LAŠ, aby vypracovala jednotnú pozíciu v tejto záležitosti. Zasahovanie Iránu do vnútorných záležitostí arabských krajín je podľa Džubajra porušením všetkých medzinárodných dohôd a konvencií.

Prerušenie diplomatických vzťahov

Po nepriateľských aktoch voči saudskoarabským záujmom v Iráne diplomatické vzťahy s Teheránom prerušili aj Bahrajn, Sudán a Džibutsko. Spojené arabské emiráty v reakcii na krízu znížili stupeň svojho diplomatické zastúpenia v Iráne na chargé d'affaires a znížili celkový počet svojich diplomatov v tejto krajine. Kuvajt z Iránu stiahol svojho veľvyslanca a Saudská Arábia a Bahrajn prerušili s Iránom aj letecké spojenie.

S podobným vyhlásením ako Džubajr v Káhire vystúpil aj šejk Abdalláh bin Zájid an-Nahján, minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov, ktoré sú teraz predsedníckou krajinou LAŠ. Vyhlásil, že SAE žiadajú Irán, aby okamžite prestal so zasahovaním do záležitostí arabských krajín "prostredníctvom šírenia teroru, okupácie a sabotáží". Zdôraznil, že je nutné skoncovať s iránskou intervenciou v regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok