Pred 90 rokmi sa narodil otec kyseliny fantázie - LSD

ČTK
10.1.2016 09:27

Švajčiarsky chemik Albert Hofmann, ktorý sa narodil 11. januára 1906, sa do histórie zapísal ako objaviteľ halucinogénu LSD.

Pred 90 rokmi sa narodil otec kyseliny fantázie - LSD
Twitter/LSDSchoolTrip

Úzkosť aj šťastie

Okrem tejto drogy, ktorej hovoril "moje problémové dieťa", neskôr izoloval aj účinné látky z rôznych druhov húb, ktoré nazval psilocybín a psilocín, a ktoré majú podobné účinky ako LSD. Hofmann sa narodil 11. januára 1906 vo švajčiarskom Badene a už počas štúdia sa venoval hľadaniu látok, ktoré by pomohli liečbe srdcových chorôb.

Pri experimentoch objavil látku dietylamid kyseliny lysergovej - LSD - ktorej prvým užívateľom sa omylom stal v apríli 1943. Keď mu látka náhodou kvapla na ruku, prežil neskôr už známe intenzívne pocity od úzkosti po šťastie a farebné fantázie. O tri dni neskôr pokus zopakoval, tentoraz úmyselne, a výsledok bol rovnaký.

Na lekárske účely

Predpokladalo sa, že látku bude možné využiť v psychiatrii, pretože dokázala odblokovať pacientove obranné mechanizmy tak, aby mohol ľahšie hovoriť o svojich problémoch a traumách. Firma Sandoz začala jej výrobu v podobe tabliet na lekárske účely.

Halucinogén LSD sa stal inšpiráciou miliónov ľudí počas hnutia hippies v 60. rokoch minulého storočia. Vláda USA zaradila LSD na zoznam zakázaných látok v roku 1966 a ďalšie krajiny ju nasledovali. Sandoz potom výrobu LSD ukončil. Hofmann sa dožil požehnaného veku, zomrel 29. apríla 2008 v 102 rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok