V Kolíne pochodovali proti prisťahovalcom, polícia zasahovala vodnými delami

TA3 ČTK
9.1.2016 16:43

Sympatizantov hnutia pobúrili sexuálne útoky na ženy, ktoré spáchali muži afrického a arabského vzhľadu. Na protest proti zhromaždeniu vyšlo asi tisíc ľudí, ktorí majú transparenty Stop rasizmu.

Reakcia na sexuálne silvestrovské znásilnenia

Polícia v Kolíne s pomocou vodných diel zastavila pochod nemeckého protiimigračního hnutia Pegida po tom, čo demonštranti začali útočiť na policajtov. Pegida spoločne s krajne pravicovou stranou Pre NRW zvolali pochod ako reakciu na silvestrovské sexuálne útoky, ktorých obeťou sa v niekoľkých nemeckých mestách stalo 200 žien. Podľa svedkov boli páchatelia útokov mladí muži arabského a afrického vzhľadu.

Na demonštrácii Pegidy sa podľa policajných odhadov zhromaždilo asi 3000 ľudí. Demonštranti najprv skandovali heslá proti imigrantom a proti kancelárke Angele Merkelovej, neskôr začali hádzať fľaše a delobuchy na policajtov, uviedol server Focus Online. Polícia následne oznámila rozpustenie demonštrácie.

Keď sa priaznivci Pegidy nechceli rozísť, použila proti nim vodné delá a korenisté spreje. Súčasne s pochodom Pegidy sa v Kolíne nad Rýnom konala aj demonštrácia zvolaná antifašistickými skupinami pod heslom "Nie rasistickému štvaniu. Nie sexuálnemu násiliu". Podľa polície na demonštráciu dorazilo zhruba 1300 ľudí. Cez tisíc policajtov zasahovalo v okolí kolínskeho stanice, aby udržali obaja sprievody demonštrantov od seba.

Policajný prezident zbavený funkcie

Počas silvestrovskej noci sa v blízkosti kolínskej stanice a katedrály v centre veľkomesta zhromaždilo asi tisíc mladých mužov a z davu sa začali vyčleňovať skupiny 20 až 40 ľudí, ktorí obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. Polícii sa doteraz prihlásilo cez 120 obetí.

Podľa ministerstva vnútra je medzi ľuďmi, ktorých polícia kontrolovala pre podozrenie z účasti na útokoch, 18 žiadateľov o azyl. Kvôli silvestrovským útokom bol v piatok zbavený funkcie kolínsky policajný prezident Wolfgang Albers. Kritike čelil okrem iného aj kvôli tomu, že dlho zamlčoval informácie o utečencov medzi podozrivými. Incidenty podobné tomu kolínskemu sa počas silvestrovskej noci stali aj v ďalších nemeckých mestách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok