Kramný zavraždil ženu aj dcéru, rozhodol súd. Dostal výnimočný trest

ČTK TA3
7.1.2016 14:10

Senát Čecha Petra Kramného uznal vinným, že v júli 2013 počas dovolenky v Egypte zabil elektrickým prúdom svoju tridsaťšesťročnú manželku a osemročnú dcéru.

Príbuzní budú odškodnení

Tridsaťsedemročného Petra Kramného z Karvinej potrestal Krajský súd v Ostrave 28 rokmi väzenia za vraždu. Kramný tiež musí podľa súdu zaplatiť príbuzným svojej manželky celkom osem miliónov českých korún.

Kramný od začiatku vinu popieral, tvrdil, že celá rodina mala žalúdočné problémy. Obhajkyňa Jana Rejžková žiadala, aby jej klienta súd viny zbavil. Kramný už je takmer dva roky vo väzbe.

Prípad bol podľa sudkyne Renáty Gilovej špecifický. "Miesto činu nebolo na území Českej republiky. Technici a kriminalisti nemali možnosť prezrieť miesto činu a súdni lekári nemali šancu vykonať prvotnú pitvu. Napriek tomu je senát presvedčený, že sa zhromaždilo dostatok dôkazov, aby mohol rozhodnúť," povedala.

Priame dôkazy chýbajú

Dôkazy podľa nej tvoria ucelený reťaz, ktorého články na seba nadväzujú a podporujú sa. Nie je podľa sudkyne preto pochýb o vine. Pripustila, že chýbajú priame dôkazy. "Nič to nemení na závere súdu. Nie je to ani nič neobvyklé. Nie je to prvý ani posledný prípad, kedy je niekto usvedčený na základe nepriamych dôkazov," uviedla.

Matka a dcéra boli nájdené mŕtve v hotelovej izbe. Podľa egyptských úradov zomreli na následky dehydratácie alebo otravy. Žiadny jed ale tamojší experti neobjavili. Egyptská polícia nikoho neobvinila a Kramný sa po troch mesiacoch mohol vrátiť do Českej republiky.

Telá však po prevoze do Česka pitvali znalci z Ústavu súdneho lekárstva v Ostrave, ktorí došli k záveru, že obete zomreli po zásahu elektrickým prúdom. V februári 2014 preto polícia Kramného obvinila a súd ho poslal do väzby.

Podľa oponentského znaleckého posudku, ktorý si nechala vypracovať obhajoba, však najpravdepodobnejšou príčinou smrti bola otrava. Súd si preto nechal vypracovať revízny posudok. Ten ako príčinu smrti určil jednoznačne zásah elektrickým prúdom. Žalobca pre Kramného žiadal výnimočný trest 30 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok