Predstavili prvú slovenskú družicu skCUBE, do vesmíru poletí na jar

TASR
7.1.2016 13:37

Slovensko je z okolitých krajín poslednou, ktorá nevyslala na obežnú dráhu Zeme vlastnú družicu. V máji tohto roka sa to ale má zmeniť.

Predstavili prvú slovenskú družicu skCUBE, do vesmíru poletí na jar
TASR/Štefan Puškáš

Čerešnička na torte

Prvú slovenskú družicu skCUBE vynesie z kozmodrómu Vandenberg v Kalifornii raketa Falcon 9, americkej spoločnosti SpaceX. Riadená bude z nášho územia. Letový exemplár prvej družice vyvinutej a postavenej slovenskými inžiniermi a vedcami predstavili dnes v Bratislave.

"Pred viac ako štyrmi rokmi sme začali snívať odvážny sen o tom, že by sa aj Slovensko mohlo stať súčasťou prestížneho klubu krajín, ktoré na obežnú dráhu Zeme vyšlú svoj vlastný satelit. Dnešným dňom ukončujeme jeden veľký míľnik," povedal predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Jakub Kapuš. Samotné vypustenie prvej slovenskej družice považuje už len za "čerešničku na torte".

Už jej samotný vývoj a skonštruovanie totiž zástupcom projektu splnil viaceré ciele, ktoré si na začiatku dali. "Chceli sme v prvom rade ukázať, že na Slovensku je potenciál robiť takéto projekty, že kozmický projekt nemusí robiť len NASA," podotkol.

Zo satelitu odfotia Slovensko

Družica skCUBE je malý satelit v tvare kocky s rozmermi 10x10x10 centimetrov a váhou okolo jedného kilogramu. Jej pracovná obežná dráha bude vo výške 450 až 720 kilometrov nad zemským povrchom. Zem obletí rýchlosťou 28.000 kilometrov za hodinu, približne raz za 90 minút. "Takéto satelity sú vynikajúcim nástrojom, aby sme získali skúsenosti a know-how. Je to dobrá platforma pre malé experimenty," vysvetlil Kapuš.

Družica skCUBE je zložená z palubného počítača, ktorý je "mozgom" celého satelitu, napájacieho a komunikačného systému. Taktiež zo senzorického systému a systému riadenia orientácie satelitu. Na svojej palube ponesie malú kameru a tiež hlavný experiment pre príjem veľmi dlhých rádiových vĺn, pochádzajúcich z hlbín vesmíru a z horných vrstiev atmosféry. "Náš cieľ je odfotiť aj Slovenskú republiku zo slovenského satelitu," doplnil predseda SOSA.

Do vedeckých časopisov

Tento mesiac sa dokončili testy a záverečné kontroly skCUBE. Vývojári predpokladajú, že by mala družica do vesmíru poletieť tento rok v máji. Pokiaľ pôjde všetko podľa plánu, veria, že sa o skCUBE bude písať aj vo vedeckých časopisoch.

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorý sa na slávnostnom predstavení prvej slovenskej družice zúčastnil, vyjadril z celého projektu potešenie. "O pár mesiacov bude táto družica vypustená na obežnú dráhu a bude si plniť svoje výskumné úlohy. Som veľmi rád, že na Slovensku je potenciál, aby naši vedci, výskumníci i mnohé firmy boli účastníkmi ďalších väčších medzinárodných projektov," povedal.

Pri zrode celého projektu v roku 2012 stála SOSA. Nositeľom projektu sa stala Žilinská univerzita v Žiline, spolu s Technickou univerzitou v Košiciach. Vývoj družice podporili aj úrad vlády, ministerstvo školstva a ministerstvo dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok