Velez-Zuzulová sa v slalome Svetového pohára prebojovala na stupeň víťazov

TASR SITA
5.1.2016 14:03

Veronika Velez-Zuzulová obsadila 3. miesto v slalome Svetového pohára v talianskej Santa Caterine. Za víťaznou Nórkou Ninou Loesethovou zaostala 1,37 s. Petra Vlhová po sérii senzačných výsledkov v piatom slalome sezóny nedokončila prvé kolo a podobne dopadla aj tretia reprezentantka Barbara Kantorová.

Velez-Zuzulová sa v slalome Svetového pohára prebojovala na stupeň víťazov
SITA/AP

Loesethová, Strachová a Velez-Zuzulová

Loesethová slávila svoj prvý triumf kariéry v SP a do prenosovej kamery vyhlásila: "Som veľmi šťastná, konečne poznám tento pocit. Pred súťažou som až tak vysoko nepomýšľala, ale po prvom kole som zacítila šancu. Dobre som vedela, že Veronika Velez-Zuzulová zašla senzačnú jazdu a preto som nemohla nič ponechať na náhodu."

Za Nórkou skončila druhá Šárka Strachová (+1,12), ktorá Vlhovú vystriedala na priebežnom druhom mieste v slalomovom poradí SP. Na svoju mladšiu krajanku sa na 220 bodov dotiahla Zuzulová a spoločne okupujú tretiu priečku so 145-bodovým mankom na vedúcu Švédku Fridu Hansdotterovú. Vlhová však o jednu pozíciu predbežne stratila skupinu 1-7 v nasledujúcom žrebovaní čísiel pred ďalším slalomom v rakúskom Flachau, ktorý bude na budúci utorok po umelým osvetlením.

Vlhová nedokončila 1. kolo

Obom spičkovým lyžiarkam, ktoré rovnakým dielom prispeli k pódiovým umiestneneniam v štyroch z piatich slalomov zimy, vôbec nevyšlo prvé kolo. Vlhová s číslom 2 vypadla a hneď za ňou štartujúca Veronika Velez-Zuzulová dosiahla v prvej tridsiatke trinásty čas so stratou 1,13 s na vedúcu Nórku Ninu Loesethovú. Z tradičného Záhrebu súťaž presunuli do strediska, kde sa svetová zjazdárska scéna naposledy zišla pred jedenástimi rokmi.

Zákutia slalomovej neznámej odkryla až Velez-Zuzulová, lebo obe pretekárky pred ňou predviedli konsolidované jazdy. Po Loesethovej Vlhová, ktorá na všetkých troch medzičasoch zaostávala len pár stotiniek a do záverečnej pasáže vošla v tempe, ktoré ju predurčovalo na prevzatie vedenia a v konečnom dôsledku aj na najrýchlejší čas kola. Lenže mladučká Slovenka v jednom oblúku príliš zatlačila na vnútornú pravú lyžu, nasledoval pád a strata akýchkoľvek šancí.

Druhé kolo na maximum

V ďalšom priebehu sa hladko podarilo prejsť už iba Češke Šárke Strachovej (+0,33 s), ktorá podobne ako Loesethová využila na dynamickom, ale prelomovo a technicky značne selektívnom kurze svoj cit pre pravidelnosť. Trať bolo o 5-6 sekúnd dlhšia ako býva priemer a tento efektívny spôsobo jazdy šetril viac sily, ako príliš rázne atakovanie bránok.

Doplatili na to sériami chýb aj topfavoritky, Švédka Frida Hansdotterová bola až deviata s takmer sekundovou stratou a Švajčiarka Wendy Holdenerová len o stotinku pred Velez-Zuzulovou. Slovenská rutinérka išla dobre len úvodné bránky, na prvom, dosť náročnom prelome nenašla optimálny oblúk a "spadla" hlbšie pod nasledujúcu zatvorenú bránku. Ani v ďalšom priebehu jazdy sa nevyhla neistotám a preto jej manko narástlo cez sekundu.

V druhom kole však Veronika Velez-Zuzulová predviedla svoje súčasné športovo-technické možnosti takmer na maximum. V hornej časti mala síce opäť problém na prelome do strmšieho úseku a drobným neistotám sa nevyhla ani pred cieľom, medzitým však našla optimálnu symbiózu citu a dravosti a táto línia jej po tesnom medzičasovom manku priniesla úspech. Zašla celkovo druhý najrýchlejší čas kola a do vedenia šla s vyše sekundovým náskokom.

Pretekárky po nej, na čele s Hansdotterovou a Holdenerovou robili chyby a Slovenku predstihla až Strachová z tretej pozície. Tá išla takmer bezchybne, ale na Zuzulovú v druhej jazde tiež výrazne stratila. A keď spadla po prvom kole prekvapujúco druhá Francúzka Charlotte Chabelová, bolo jasné, že Zuzulová bude na pódiu, 21.krát v pretekoch SP, z toho devätnásty v slalome, dvakrát uspela v paralelných pretekoch.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní - výsledky - Santa Caterina (Tal.):

Slalom žien (1. + 2. kolo):
1. Nina Lösethová (Nór.) 1:57,65 min, 2. Šárka Strachová (ČR) +1,12, 3. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +1,37, 4. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +1,66, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,12, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,16,... Petra Vlhová a Barbara Kantorová (obe SR) nedokončili 1. kolo


Hodnotenie Svetového pohára v slalome (po 5 z 10 pretekov):
1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 365 bodov, 2. Šárka Strachová (ČR) 271, 3. Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová (obe SR) obe 220, 5. Wendy Holdenerová (Švaj.) 212, 6. Nina Lösethová (Nór.) 206.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok