Šéf Bieleho domu plánuje sprísniť podmienky držania a predaja zbraní

TA3 TASR
4.1.2016 23:54

Americký prezident Barack Obama v najbližších dňoch vydá nariadenie o prísnejších podmienkach predaja a držania zbraní. Šéf Bieleho domu po rokovaní s ministerkou spravodlivosti vyhlásil, že obmedzenia budú v súlade s druhým článkom ústavy, ktorý Američanom zaručuje právo držať a nosiť zbraň.

Obama rozpúta politickú búrku

Americký prezident Barack Obama  povedal, že jeho nové výkonné opatrenia na sprísnenie pravidiel týkajúcich sa zbraní "sú v rámci" jeho právomocí a sú v súlade s americkým právom vlastniť zbrane. Varoval tak svojich odporcov, ktorí tieto opatrenia pravdepodobne napadnú na súde, informovala tlačová agentúra Reuters.

Obama, ktorý hovoril s novinármi v Oválnej izbe Bieleho domu, im povedal, že tieto nové opatrenia zverejní počas niekoľkých najbližších dní. Tým, že obíde s opatreniami Kongres, Obama rozpúta politickú búrku. Nové opatrenia budú pravdepodobne novo definovať, kto je obchodník so zbraňami a budú vyžadovať dôkladnejšie kontroly ľudí kupujúcich si zbraň.

Republikáni argumentujú, že prezident zneužíva svoje právomoci. "Dobrou správou je..., že nielenže sú tieto odporúčania v rámci mojich zákonných právomocí a výkonnej právomoci, ale že ich prevažná väčšina Američanov, vrátane majiteľov zbraní, podporuje," povedal Obama počas stretnutia s ministerkou spravodlivosti Lorettou Lynchovou a ďalšími poradcami.

Zmena pravidiel

Prezident, ktorého zablokovala nečinnosť Kongresu v oblasti kontroly zbraní, požiadal v uplynulých mesiacoch svojich poradcov, aby preskúmali možnosti, ako môže využiť svoje výkonné právomoci na sprísnenie pravidiel týkajúcich sa zbraní jednostranne, bez toho, aby musel žiadať Kongres o súhlas. Reagoval tak po početných masových streľbách s obeťami na životoch, ktoré vyvolali hnev v celej krajine.

Jednou z možností je zmena pravidiel požadujúca, aby viacerí obchodníci museli mať licenciu, ak chcú predávať zbrane, čo by vyústilo v dôkladnejšie kontroly kupcov zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok