Nahrávka Islamského štátu je prejavom zúfalstva organizácie, tvrdí Cameron

TA3 TASR
4.1.2016 22:24

Nahrávka Islamského štátu je podľa britského premiéra Davida Camerona prejavom zúfalstva organizácie. Islamisti ho v nahrávke označili za imbecila a Veľkej Británii sa vyhrážali pre kampaň v Sýrii. Britská vláda teraz skúma obsah a pravosť najnovšieho propagandistického videa. Podľa denníka Daily Telegraph sa podarilo identifikovať malého chlapca, ktorý na videu tiež vystupuje.

Zavraždili piatich mužov

Britský premiér David Cameron odmietol video extrémistickej skupiny Islamský štát, na ktorom sa militanti vyhrážajú Británii, ako propagandistický nástroj skupiny strácajúcej kontrolu nad územiami v Sýrii a Iraku. Video, ktoré sa objavilo na internete a ktorého autentickosť nemožno nezávisle overiť, zachytáva vraždu piatich mužov obvinených zo špionáže pre Západ.

Zamaskovaný muž sa na ňom vysmieva
Cameronovi a varuje, že IS jedného dňa ovládne Britániu. Hovorí pritom s britským prízvukom rovnako ako malý chlapec v závere nahrávky. "Je to zúfalý materiál od organizácie, ktorá robí tie úplne najhanebnejšie a najpríšernejšie činy, a ľudia to teraz znova vidia," povedal Cameron. "No je to organizácia, ktorá prichádza o územie, stráca vplyv... Britániu nikdy nezastrašia takýmto terorizmom, naše hodnoty sú o toľko silnejšie než ich. Môže to trvať veľmi dlho, ale budú porazení," citovala ho agentúra Reuters.

Nástroj propagandy

Hovorkyňa britského premiéra uviedla, že Británia video skúma a Cameron dostáva aktuálne informácie. Nevedela povedať, či si sám nahrávku pozrel. "Je to pripomienkou barbarskosti Dáišu a toho, čomu svet čelí pri týchto teroristoch. Je to tiež evidentne nástroj propagandy a malo by sa k nemu takto pristupovať," povedala hovorkyňa, ktorá použila jednu z arabských skratiek pre IS.

Na otázku, či boli zavraždení muži špiónmi, dodala, že sa nebude vyjadrovať k spravodajským záležitostiam, zdôraznila však, že nie všetka propaganda IS z minulosti bola pravdivá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok