Dlhodobo nepracujúci rodičia o príspevky neprídu

TASR
8.2.2012 11:36

Dlhodobo nepracujúci rodičia neprídu o svoje príspevky na deti. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady (NR) SR odmietnutím poslaneckej novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, ktorá mala zaviesť nevyplácanie príplatku k tomuto príspevku pre rodičov nepracujúcich viac ako štyri roky.

Dlhodobo nepracujúci rodičia o príspevky neprídu
SITA

Plénum tiež v utorok (7.2.) odmietlo pokračovať v rokovaní o zmene zákona o rodičovskom príspevku, ktorý sa tak mal znížiť na polovicu pre dlhodobo nepracujúcich rodičov. Obidve legislatívne zmeny navrhovali poslanci z klubu SDKÚ-DS, Štefan Kužma a Ľudovít Kaník.

V pléne rozvírili tieto dve novely širokú diskusiu. "Deviatačky sú frustrované, že nie sú tehotné alebo nemajú partnera, s ktorým by otehotnieť mohli. Vôbec nie sú ochotné sa baviť o tom, že by išli niekam na učilište alebo do práce," podotkol Štefan Kužma (SDKÚ-DS) s tým, že tieto prevažne rómske slečny chcú žiť ako ich rodičia, teda mať čo najviac detí a brať sociálne dávky.

"Skutočnou pomocou je to, aby sa títo ľudia zaradili do normálneho života, aby tieto deti ukončili základné školy, skončili aspoň učilište, nastúpili do práce a potom si založili svoju rodinu, keď sa už o ňu vedia hmotne postarať," uviedol. Dodal, že tento zákon bol istým spôsobom takýmto krokom, motivoval či už tehotnú ženu, alebo jej partnera ukončiť školu a aspoň chvíľu pracovať.

Podľa opozičnej poslankyne za Smer-SD a exministerky práce Viery Tomanovej smerovali tieto novely jedine k úspore finančných prostriedkov. "Siaha sa na podstatu života novonarodeného dieťaťa a jeho matky, nedáva sa šanca na zdravý vývoj a láskavú opateru dieťaťa," vyhlásila s tým, že zmena zákona brala primárne peniaze deťom, ktorým sú v rámci rôznych dávok určené.

"Veľa sa hovorí, že nemôžeme trestať deti za ich rodičov," priznal Kužma, avšak hneď dodal, že rodičovský príspevok a príspevok pri narodení dieťaťa je určený v prvom rade rodičom. "Nikde v našich zákonoch sa nehovorí, čo musí rodič s týmito peniazmi robiť," podotkol s tým, že praxou potom býva, že ich na druhý deň minie na alkohol či cigarety.

Zmeny v legislatíve neodsúdila iba opozícia, ale aj koaličný poslanec za KDH Anton Marcinčin. "Nepomôžu Rómom, nepomôžu ani starostom či ostatným obyvateľom zmiešaných obcí. Pomôžu pánovi poslancovi Kaníkovi pred voľbami, možno sa začne nazývať rómobijec Kaník," vysvetlil svoj postoj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok