Irán chce späť svoju pozíciu, zvýši ťažbu ropy na milión barelov denne

TASR
3.1.2016 16:41

Export iránskej ropy po zrušení sankcií bude závisieť od dopytu po rope a nemal by ešte viac zhoršiť situáciu na ropných trhoch. "Nesnažíme sa narušiť trh, ale chceme obnoviť náš trhový podiel," povedal minister ropného priemyslu Bížan Zangane. Informovala o tom agentúra Reuters.

Irán chce späť svoju pozíciu, zvýši ťažbu ropy na milión barelov denne
SITA/AP

Analytici predpokladajú, že zrušenie medzinárodných sankcií voči Iránu vyvolá ďalší tlak na ceny ropy. Ropa Brent vo štvrtok 31. decembra uzatvárala rok na úrovni 37,28 USD za barel. Irán opakovanie uvádzal, že po zrušení sankcií zvýši ťažbu o 500.000 barelov za deň a krátko na to o ďalších 500.000 bzd, aby opäť získal pozíciu druhého najväčšieho producenta v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu. Irán pred sankciami do roka 2012 vyvážal 2,5 milióna bzd, po sankciách však klesol približne na 1,1 milióna bzd. Krajina tým prišla o veľkú časť príjmov a musela zoškrtať investície.

"Rozhodnutie o objeme exportu závisí predovšetkým od budúcich podmienok na trhu. Svoj trhový podiel budeme zvyšovať neustále," povedal Mohsen Qamsari, generálny riaditeľ pre medzinárodné vzťahy štátnej spoločnosti National Iranian Oil Company. Podľa jeho slov prijali viacero metód a stratégií, aby zabránili ďalšiemu poklesu medzinárodných cien ropy.

Qamsari uviedol, že Irán bude vyvážať ropu do Ázie a Európy a za potenciálnych odberateľov označil najmä Čínu a Indiu. Ďalšou možnosťou by bola kúpa podielov v zahraničných rafinériách. "Túto metódu používajú krajiny ako Saudská Arábia, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, USA alebo Čína a zároveň aj popredné ropné koncerny, napríklad Royal Dutch Shell a BP. Nemali by sme v tejto oblasti za nimi zaostávať," skonštatoval šéf NIOC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok