Borec: V roku 2016 vstúpia do praxe významné reformy justície

TASR
3.1.2016 11:16

V roku 2016 nadobudnú účinnosť reformy pripravené a schválené za posledné štyri roky. Na margo novoročných očakávaní to uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Borec: V roku 2016 vstúpia do praxe významné reformy justície
SITA Ľudovít Vaniher

Reformy Borec označil za významné. Pripomenul, že od 1. januára sa spustil systém takzvaných elektronických náramkov, čo má z jeho pohľadu význam nielen vo väzenstve, ale napríklad aj pri prevencii domáceho násilia. „Dňa 1. januára nadobudli účinnosť aj významné zmeny v obchodnom práve zamerané na ochranu veriteľov a posilnenie bezpečnosti podnikateľského prostredia. Takisto sa od 1. januára spúšťa Elektronická zbierka zákonov, teda právo bude k dispozícii pre všetkých v záväznej elektronickej podobe,“ menoval ďalej.

Jednoznačne najväčšia tohtoročná zmena v justícii sa však podľa neho udeje 1. júla. Vtedy nadobudnú účinnosť nove procesné kódexy. Borec to považuje dokonca za jednu z najväčších zmien v histórii samostatnej SR.

„Týmto dňom súdy definitívne opustia socialistický občiansky súdny poriadok z roku 1963 a začnú sa riadiť modernými pravidlami. Súdne konanie bude môcť byť vďaka nim efektívnejšie, rýchlejšie a najmä spravodlivejšie,“ doplnil minister spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok