Seehofer: Nemecko by malo prijať do 200.000 utečencov ročne

ČTK TA3
3.1.2016 08:24

Nemecko by malo prijímať ročne maximálne 200 tisíc utečencov. V rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Bild am Sonntag to uviedol bavorský premiér Horst Seehofer.

Nemecko by malo podľa bavorského premiéra Horsta Seehofera prijímať nanajvýš 200.000 utečencov ročne. V rozhovore s nedeľníkom Bild am Sonntag tak konkretizoval požiadavku svojej Kresťansko únie, ktorá minulý rok prišla s požiadavkou stanovenia hornej hranice pre prijímanie utečencov. Spolková vláda to ale odmieta.

"Zo skúseností minulosti môžem povedať: V Nemecku nemáme problém s prisťahovaním 100.000 až nanajvýš 200.000 žiadateľov o azyl a utečencov pred občianskou vojnou ročne," povedal predseda CSU nemeckému listu. "Tento počet je zvládnuteľný a pri ňom funguje aj integrácie. Všetko, čo ide nad to, je podľa mňa príliš," dodal Seehofer. Bavorský politik zdôraznil, že okrem týchto utečencov príde ešte mnoho prisťahovalcov, ktorí ťažia z voľného pohybu osôb v EÚ alebo sú cielene pozývaní do Nemecka.

"Hlavným cieľom pre rok 2016 musí byť obmedzenie počtu prisťahovalcov. Od tohto cieľa sme v súčasnosti veľmi vzdialení," povedal.Seehofer pripomenul, že len v decembri do Bavorska prichádzalo v priemere 4000 utečencov denne. "V prepočte na rok by to bolo okolo 1,5 milióna. To je viac ako za celý rok 2015 a v žiadnom prípade by to nebolo zvládnuteľné," konštatoval Seehofer. V uplynulom roku do Nemecka podľa bavorskej vlády prišlo takmer 1,1 milióna utečencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok