Čína strategicky reformuje armádu, vytvorila nové jednotky

ČTK
2.1.2016 11:19

Čína vytvorila v rámci reformy vojska tri nové armádne zložky. Informovala o tom štátna agentúra Nová Čína.

Čína strategicky reformuje armádu, vytvorila nové jednotky
SITA/AP

Snaha zvýšiť bojaschopnosť

Prezident Si Ťin-pching zmenu označil za "významné strategické rozhodnutie, ktoré Číne umožní splniť si sen o vytvorení silnej armády". V čínskej armáde slúži 2,3 milióna vojakov a Si už vlani avizoval, že sa plánuje zníženie stavu o 300.000 ľudí.

Podľa správy Novej Číny vznikla jednotka pre dozor nad raketovým arzenálom, hlavné veliteľstvo armády a podporná jednotka bojových oddielov. Ministerstvo obrany zmeny označuje za reorganizáciu, nie za prejav novej strategickej politiky Číny.

Odborník z univerzity v Šanghaji Ni Le-siung zmenu považuje za snahu zvýšiť bojaschopnosť armády ako celku. "Čína dlho nemala záujmy v zahraničí a v porovnaní s pozemnou armádou boli námorné, letecké a strategické sily relatívne slabé. Aby Čína dobehla veľmoci v Amerike a Európe, musí modernizovať a zvýšiť bojovú schopnosť svojho vojska," uviedol.

Upevnenie strany vo velení

Pri zakladaní jednotiek bol osobne prezident Si a dal ich veliteľom vojenské prápory. Prezident považuje silnú armádu za kľúč k naplneniu "čínskeho sna", ku ktorému radí "obnovu čínského národa". V snahe umlčať obavy z expanzionistických úmyslov vlani v septembri ohlásil zníženie stavov vojska o 300.000 ľudí. Aj potom ale zostane čínska armáda najväčšia na svete.

Nová jednotka pre raketové vojsko nahradí delostreleckú jednotku, ktorá doposiaľ kontrolovala čínsky jadrový arzenál a konvenčné rakety. Strategická podporná jednotka sa pravdepodobne zameria na kybernetické vybavenie.

K ďalším zmenám, ktoré Čína v armáde chystá, patrí vyradenie zastaralého arzenálu a vývoj moderných zbrojných systémov. Reforma ďalej upevňuje pozíciu komunistickej strany ako vedúcej sily vojska. Doposiaľ bolo velenie v rukách štyroch veliacich zložiek, teraz je sústredené do rúk ústrednej vojenskej komisie, hlavou ktorej je prezident Si Ťin-pching.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok