ŠK Slovan otvoril akadémiu, chce vychovávať elitu

SITA
1.1.2016 21:05

Slovenský klub ŠK Slovan Bratislava oficiálne otvoril svoju futbalovú akadémiu, ktorá by mala prispieť k výchove elitných mládežníkov v profesionálnych podmienkach.

ŠK Slovan otvoril akadémiu, chce vychovávať elitu
SITA/Martin Medňanský

Dôležitá investícia

"Chceme vychovávať špičkových hráčov a na to je potrebné zabezpečenie na úrovni vyspelých európskych futbalových krajín. My si to uvedomujeme," citoval klubový web "belasých" slová riaditeľa akadémie Jozefa Valoviča.

Spomenutý projekt je v súčasnosti jednou z najdôležitejších investícií ŠK Slovan Bratislava. A to nielen z hľadiska objemu financií, ale aj postavenia akadémie v štruktúre a dlhodobých plánoch najúspešnejšieho slovenského klubu. Areál v Prievoze už mesiace kontinuálne prechádza rekonštrukciou rozdelenou do niekoľkých fáz a rozvrhnutou na obdobie do troch rokov.

V prvej fáze sa uskutočnila komplexná rekonštrukcia zázemia, teda priestorov a vybavenia dvoch budov. Vynovili sa šatne pre mužstvá a rozhodcov, priestory pre trénerov, regenerácia, sociálne zariadenia i vonkajšia fasáda budov. Vytvorená bola študovňa s modernými počítačmi, miestnosť na odpočinok i teoretickú prípravu. V ubytovacej časti je aktuálne dvanásť nanovo zariadených izieb pre dvadsaťštyri mladých futbalistov.

Mladých chcú učiť jazyky

Okrem futbalu totiž v bratislavskom klube kladú dôraz aj na vzdelanie. ŠK Slovan rozbieha spoluprácu so školami, ktoré budú zdieľať tímové idey a budú v kvalitnej výučbe vychádzať v ústrety potrebám mladých hráčov. Veľký dôraz pôjde aj na jazykové znalosti, ktoré sú pre mladého človeka dnes základom.

"Ak chceme osloviť a prilákať najväčšie talenty z celého Slovenska, musíme byť schopní ponúknuť im kvalitné podmienky na rozvoj futbalových schopností, ale aj osobnostný rast a vzdelanie. O to sa snažíme v spolupráci s vybranými školami s rôznym zameraním. Veľký dôraz kladieme aj na štúdium cudzích jazykov. Od začiatku roka 2016 budú pravidelné extra hodiny cudzích jazykov pod dohľadom kvalifikovaných pedagógov. V priebehu týždňa hráči absolvujú tri hodiny vyučovania cudzieho jazyka priamo v akadémii Slovana," doplnil informácie Jozef Valovič.

Už čoskoro by mala byť pre hráčov k dispozícii plne vybavená medicínska miestnosť s popredným vybavením, zlepšiť by sa mali ešte napríklad priestory na regeneráciu.

Väčší počet ihrísk

Významnou a mimoriadne náročnou etapou skvalitňovania podmienok na prípravu bude rozšírenie počtu ihrísk. Zo súčasných štyroch sa množstvo plôch s prírodným i umelým trávnikom zvýši až na sedem tak, aby kapacitne pokryli nielen potreby všetkých mládežníckych tímov, ale aj prvého družstva Slovana v čase, keď už bude domáce zápasy hrať na novom štadióne na Tehelnom poli.

"Vynaložili sme úsilie, aby sme zrekonštruovali akadémiu v Prievoze a celkovú úroveň posunuli na vyšší level. V priebehu blízkej budúcnosti chceme investovať ďalšie finančné prostriedky na dobudovanie ešte kvalitnejšej regenerácie, posilňovne a pripravenú máme komplexnú štúdiu ako navýšiť počet ihrísk v akadémii. Plánujeme výmenu starého umelého trávnika za najmodernejší umelý povrch," skonštatoval viceprezident klubu a člen predstavenstva ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík ml.

"Po týchto úpravách by sme mali byť špičkovou akadémiou z hľadiska materiálno-technického zabezpečenia, počtom ihrísk aj celkovým vybavením," zakončil Jozef Valovič.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok