Na francúzsku reštauráciu v Kábule útočil Taliban. Hlásia obete

ČTK
1.1.2016 18:11

Taliban sa prihlásil k zodpovednosti za samovražedný útok na francúzsku reštauráciu v afganskej metropole Kábul, navštevovanú často cudzincami a afganskými predstaviteľmi.

Na francúzsku reštauráciu v Kábule útočil Taliban. Hlásia obete
SITA/AP

Explózia poškodila aj domy v okolí

Pri útoku fundamentalistického hnutia Taliban na vyhlásenú reštauráciu v centre afganskej metropoly Kábulu zomreli najmenej dvaja ľudia, vrátane jedného z útočníkov, a minimálne 11 osôb bolo zranených. Oznámil to podľa agentúry DPA hovorca afganského ministerstva vnútra Sadik Sádikkí. Terčom atentátu bola cudzincami navštevovaná reštaurácia Le Jardin v štvrti, kde sa nachádza mnoho vládnych inštitúcií a veľvyslanectiev. Podľa tlačových agentúr bol atentát spáchaný s pomocou automobilu naloženého výbušninami.

Explózia poškodila domy v okolí a do nemocnice boli odvezení zranení. Polícia oznámila, že zadržala jedného z útočníkov, ktorý mal na sebe vestu s výbušninami, samopal kalašnikov a ručné granáty. Po ďalšom podozrivom sa podľa afganských médií pátra a polícia prečesáva okolie. Nie je zatiaľ jasné, či sa útočníkom podarilo zraniť niekoho priamo v reštaurácii.

Útok neprekvapil

Le Jardin bola už predtým veľmi dobre zabezpečená a jej ochrana sa ešte zvýšila po januári 2014, kedy Taliban napadol inú známu kábulskú reštaurácii La Taverna, kde zabil 20 ľudí.

Jeden zo samovražedných útočníkov zomrel v okamihu, keď pred reštauráciou vybuchla bomba ukrytá v automobile. Výbuch smrteľne zranil 15-ročného chlapca, ktorý zomrel pred príchodom do nemocnice. K akcii sa na twitterovom účte prihlásil Taliban. Hnutie uviedlo, že pri útoku bolo zranených a zabitých mnoho "okupantov".

Taliban sa v decembri v Afganistane prihlásil k trom veľkým atentátom. Prepadnutie letiska v juhoafganskom Kandaháre si vyžiadalo najmenej 50 obetí, vrátane mnohých civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok