Papierovým diaľničným známkam je koniec, platiť začínajú elektronické

TASR
1.1.2016 14:35

Pre vodičov osobných vozidiel začínajú platiť už len elektronické diaľničné známky. Pôvodným papierovým diaľničným nálepkám je tak definitívne koniec.

Papierovým diaľničným známkam je koniec, platiť začínajú elektronické
TASR

Kúpa aj cez mobil

Do konca januára však ešte štandardne platia ročné papierové známky z roku 2015 a tým, ktorí si v priebehu decembra 2015 kúpili krátkodobé diaľničné nálepky, uplynie ich platnosť v priebehu tohto mesiaca.

"Napríklad, ak si motorista kúpil 28. decembra 2015 desaťdňovú diaľničnú nálepku a bola mu od tohto termínu aj označená, nálepka platí 10 dní, teda do 6. januára 2016 do polnoci," vysvetlila hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

Nové elektronické diaľničné známky si môžu motoristi kúpiť cez internetový portál eznamka.sk či prostredníctvom mobilnej aplikácie "eznamka". Ale tiež aj na viac ako 200 predajných miestach, ktoré sú väčšinou na čerpacích staniciach alebo v samoobslužných automatoch na hraničných priechodoch.

Vodiči majú k dispozícii rovnako ako doteraz ročné, mesačné alebo desaťdňové známky. Ich ceny sa oproti vlaňajšku nezmenili, to znamená, že ročná známka stojí 50 eur, mesačná 14 eur a za desaťdňovú vodiči zaplatia 10 eur.
Pri kúpe známky musí motorista zadať evidenčné číslo vozidla a krajinu registrácie auta. Krajina je dôležitá, pretože rovnaké EČV môžu mať dve autá registrované každé v inej krajine. Ďalším údajom zadávaným pri kúpe známky je e-mailová adresa, prípadne číslo mobilného telefónu. Tie slúžia na to, aby mohli byť motoristi informovaní e-mailom či SMS správou o blížiacom sa konci platnosti diaľničnej známky či o vybavení žiadosti, nejakého podnetu alebo reklamácie.

Menia sa niektoré postupy

Vodiči si však nebudú musieť tlačiť potvrdenie o úhrade známky a nosiť ho so sebou. Za nákup elektronickej diaľničnej známky budú môcť zaplatiť jednak za hotové na obchodných miestach, vrátane Vybraných obchodných miest. Ale tiež budú môcť platiť aj platobnými bankovými kartami. "Karty budú využiteľné aj pri nákupe cez internetový portál eznamka.sk a mobilnú aplikáciu eznamka," priblížil manažér pre komunikačnú stratégiu a PR spoločnosti SkyToll Anton Bódis.

Zároveň aj pri elektronických diaľničných známkach budú môcť držitelia parkovacích preukazov ZŤP jazdiť po spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bezplatne. Tu však funguje niekoľko noviniek.

Mení sa napríklad postup pri podávaní žiadosti o oslobodenie od platenia diaľničnej známky. "Žiadosti sa podávajú priamo cez internetový portál eznamka.sk alebo prostredníctvom Vybraných obchodných miest, ktoré sa nachádzajú v krajských mestách," opísala Žgravčáková. Zoznam týchto obchodných miest nájdu motoristi podľa jej slov na stránke eznamka.sk. Od januára tohto roku tak už nie je možné požiadať o oslobodenie vozidla od platenia diaľničnej známky prostredníctvom pošty.

Ešte viac informácií nájdu motoristi na stránke Národnej diaľničnej spoločnosti v novej časti Spoplatnenie diaľnic.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok