Santorum nečakane zvíťazil v primárkach v Minnesote, Colorade aj Missouri

TASR
8.2.2012 06:18

Bývalý americký senátor Rick Santorum ako uchádzač o prezidentský úrad znovu ožíva - hladko zvíťazil v utorkových republikánskych volebných zhromaždeniach v štáte Minnesota a za víťaza ho vyhlásili aj v štáte Colorado.

Santorum nečakane zvíťazil v primárkach v Minnesote, Colorade aj Missouri
SITA

Ide o fantastický úspech, ktorý spochybňuje postavenie favorita Mitta Romneyho medzi skalopevnými konzervatívcami, napísala dnes agentúra AP.

Santorum triumfoval aj v nezáväzných republikánskych prezidentských primárkach v štáte Missouri. Tie sú považované za akúsi "súťaž krásy", pretože kandidáti v nich nezískajú delegátov nominačného zjazdu Republikánskej strany, ktorých hlasovanie v auguste rozhodne, kto sa stane vyzývateľom prezidenta Baracka Obamu v novembrových voľbách. Republikáni v Missouri si voliteľov na zjazd vyberú až vo volebných zhromaždeniach 17. marca.

Nominačné súboje Republikánskej strany sa teda konali v troch amerických štátoch a Santorum z nich vyšiel víťazne.

"Konzervativizmus žije a v Missouri a Minnesote sa mu darí," povedal úspešný Santorum, bývalý senátor na štát Pennsylvánia, jasajúcemu davu v meste St. Charles v Missouri.
Santorum, vyzývateľ dvoch republikánskych súperov a demokratického prezidenta Baracka Obamu, zdôraznil, že v celej škále problémov, od zdravotníckej starostlivosti až po "finančné záchranné balíky pre Wall Street, má Mitt Romney také isté postoje ako Barack Obama".

Sčítanie hlasov z 83 percent okrskov v Minnesote ukázalo, že Santorum získal 45-percentnú podporu, člen Snemovne reprezentantov za štát Texas Ron Paul získal 27 percent a Romney 17 percent. Ten zvíťazil v republikánskych primárkach v tomto štáte pri svojom prvom nominačnom pokuse pred štyrmi rokmi. Bývalý predseda Snemovne reprezentantov Newt Gingrich zaostal za rivalmi s 11 percentami.

Predseda strany v štáte Colorado Ryan Call povedal, že Santorum sa stal víťazom po dlhom, pomalom sčítavaní hlasov. Vyjadril sa tak po výsledkoch získaných zo 79 percent okrskov, ktoré ukázali, že bývalý pennsylvánsky senátor Santorum má 38-percentnú podporu a Romney 35-percentnú. Gingrich a Paul získali obaja po 13 percent hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok