V Tatrách zahynuli štyria ľudia, medzi obeťami aj bratislavský podnikateľ

TA3 ČTK TASR
30.12.2015 13:06

Záchranári hlásia mimoriadne tragický záver roka. Slovenské veľhory si vzali až štyri ľudské životy, uviedli záchranári. Ďalšiu obeť hlásia aj z poľskej strany Tatier.

Zasahovali aj leteckí záchranári

Vo Vysokých Tatrách sa v priebehu dopoludňajších hodín stali tri tragické úmrtia, pravdepodobne horolezcov. Podľa Čas.sk je medzi obeťami aj 34-ročný podnikateľ z Bratislavy.

Z Horskej záchrannej služby informovali, že na oboch miestach nešťastia, v Malej Studenej doline pod Prostredným hrotom a v oblasti Rovienok, boli nasadení horskí aj leteckí záchranári.

„Boli nám okolo 11.00 h nahlásené dva výpadky horolezcov vo Vysokých Tatrách, prvý z nich bol v oblasti Rovienok, išlo o slovenského horolezca. Bol pri ňom jeho kamarát, ktorý nám nahlásil, že asi ten pád nedopadol dobre. Približne v tom istom čase bol nahlásený výpadok dvoch horolezcov pod Prostredným hrotom. K obom prípadom vyrazili horskí i leteckí záchranári, bohužiaľ, dopadlo to tragicky a ani jeden z nich nehodu neprežil,“ priblížil riaditeľ HZS Jozef Janiga.

Osemnáste úmrtie

Kým horskí záchranári pracovali na vyslobodzovaní tiel z terénu, nahlásili im ďalší prípad výpadku horolezca, tentoraz v oblasti Baranieho sedla vo Vysokých Tatrách.

„Popoludní potreboval pomoc leteckých záchranárov 26-ročný český turista. V oblasti Baranieho sedla spadol a šmýkal sa po ľade ešte približne 300 metrov. Do Vysokých Tatier vzlietol vrtuľník s lekárom aj horským záchranárom. Oboch vysadili neďaleko zraneného. Po ošetrení chrbtice a hornej končatiny ho pomocou palubného navijaka evakuovali z terénu a previezli do popradskej nemocnice,“ informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe (VZZS ATE) Zuzana Turočeková.

Všetky zásahy riešili horskí záchranári v spolupráci s Letkou ministerstva vnútra a VZZS ATE. Vo Vysokých Tatrách ide už o osemnásty prípad úmrtia v tomto roku.

„Vo všeobecnosti podmienky na horolezecké výstupy a vysokohorskú turistiku sú veľmi dobré, sneh je dobre previazaný, je pevný, takže je predpoklad, že došlo k podceneniu istenia. Tento sneh je rýchly, dobre sa po ňom chodí, ľudí to láka, aby šli aj do strmších terénov. Avšak každá nerozvážnosť alebo náhly pád sa väčšinou končí tragicky, pretože sneh je rýchly a v priebehu niekoľkých metrov sa pád rovná rýchlosti voľného pádu. Pri sklone zhruba 40 stupňov po desiatich metroch ten pád, ak nie je kontrolovaný, je už veľmi ťažké ho zastaviť,“ objasnil Janiga.

Tragické výpadky

Plné ruky práce však počas dňa majú horskí záchranári aj v Západných Tatrách. Ešte v priebehu dňa v oblasti Parichvosta spadol jeden horolezec, s ktorým sa nedarilo záchranárom spojiť. Janiga potvrdil, že ten taktiež pád v teréne neprežil.

„Boli aj v minulosti prípady, keď sme mali viacero tragických výpadkov horolezcov, ale treba povedať, že v takomto sviatočnom období je to obzvlášť tragické a určite to nikoho neteší, ani nás záchranárov,“ konštatoval Janiga. Ďalšia záchranná akcia prebiehala v časti Západné Tatry – Roháče, kde sú po páde zranení dvaja horolezci.

Obeť aj na poľskej strane

Poľskí záchranári na druhej strane Tatier sa pokúšali udržať pri živote turistku, ktorá spadla počas horskej túry. Tehotná žena zomrela vzápätí potom, čo ju vrtuľník prepravil do nemocnice.

Po páde zahynula turistka aj v utorok. Dvaja ľudia zahynuli na poľskej strane Tatier minulý týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok