Castro varoval krajanov pred tvrdými hospodárskymi podmienkami

SITA
30.12.2015 06:32

Kubánsky prezident Raúl Castro v utorok počas svojho prejavu v parlamente vyzval na rešpektovanie štátnej suverenity tejto ostrovnej krajiny. Jeho výrok prichádza v čase, keď sa Kuba posúva vpred v procese normalizácie vzájomných vzťahov s USA, informovala agentúra DPA.

Castro varoval krajanov pred tvrdými hospodárskymi podmienkami
SITA/AP

Napätie okolo Guantánama

Castro zdôraznil, že Kuba "nikdy neprijme podmienky, ktoré poškodzujú suverenitu a dôstojnosť" jeho vlasti. USA by sa nemali domnievať, že pre zlepšovanie vzťahov medzi Havanou a Washingtonom opustí Kuba svoju nezávislosť alebo ekonomické a sociálne systémy, dodal Castro. 

Vyše roka po tom, ako obe krajiny vyhlásili obnovenie diplomatických vzťahov vrátane opätovného otvorenia svojich ambasád však napätie stále vyvoláva najmä otázka amerického ekonomického embarga a vojenskej základne Guantánamo. Podľa Castra sa normalizácia môže úspešne zavŕšiť len vyriešením týchto sporných bodov.

Nízka cena ropy

Kubánsky prezident zároveň svojich krajanov varoval, že rok 2016 bude obdobím tvrdých hospodárskych podmienok, a to napriek rozmachu turistického ruchu, ktorý prišiel s politickým odmäkom medzi Kubou a Spojenými štátmi. Uviedol, že HDP vzrastie len o dve percentá, čo je polovica skoršie sľubovaného objemu, dopĺňa agentúra AP. 

Ekonomiku krajiny závislú od miliardových dotácií vo forme ropných produktov a hotovosti z Venezuely poškodila nízka cena ropy, zakončil Castro. Kubánsky minister hospodárstva a plánovania Marino Murillo v parlamente uviedol, že vláda bude pokračovať v investovaní do cestovného ruchu, biotechnológií a energetického priemyslu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok