Rok s idolom. Kalendár s Putinom ide v Rusku na dračku

TA3 ČTK
29.12.2015 15:45

Fanúšikovia ruského prezidenta Vladimira Putina si teraz môžu dopriať celý rok so svojím idolom. Teda ak si zakúpia kalendár "Celý rok s prezidentom Ruska".

Rok s idolom. Kalendár s Putinom ide v Rusku na dračku
SITA/AP CNN/Matthew Chance

Nechýba vyzlečený rybár

Náklad je podľa servera americkej televízie CNN ale obmedzený, a tak sa nemusí na každého dostať.

Pri každom mesiaci kalendára je fotografia, ktorá zachytáva hlavu štátu v niektorej z mnohých situácií, od zapaľovania sviečok v kostole, cez zdvíhanie činiek v posilňovni či v námorníckej uniforme. Samozrejme nechýba ani po pás vyzlečený Putin pri chytaní rýb.

Inšpiratívne citáty siahajú od ospevovanie duchovna (pravoslávni Rusi oslavujú Vianoce v januári), cez ospevovanie krás ruskej prírody a ruských žien (v marci muži v Rusku oslavujú Medzinárodný deň žien) a sily ruskej armády až po prejavy vrelých citov k zvieratám a budúci novoročný prejav.

"Kalendár ide na odbyt ako teplé žemle. Kúpili sme v jednom moskovskom kiosku posledný kúsok," uviedla americká televízia CNN na svojom webe. "Kalendár s Vladimirom Putinom očaril Západ," poznamenal ruský server Ridus k záplave komentárov najmä v britských médiách.

Dostupný je aj ironický kalendár

Kalendár vyšiel s nákladom 200.000 kusov, čo na viac ako desaťmiliónovou ruskú metropolu nie je veľa, najmä keď Putinova popularita medzi Rusmi sa podľa prieskumov stále drží nad 80 percentami.

Na koho sa nedostalo, môže si zaobstarať s Putinom nejaký iný kalendár. Dielo nazvané Vladimir 2016 od Nikolaja Budajeva si ale robí pravdepodobne žarty z budúcich činov hlavy štátu. Zachytáva udalosti od hackerského prieniku do databáz Pentagonu za prispenia bývalého agenta Edwarda Snowdena cez vedenie ľudstva k svetlejšej budúcnosti až po odpočinok v Taliansku "po referende o pripojení k Rusku ".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok