Matovičovu kandidátku opustilo 24 ľudí

TASR, TA3
7.2.2012 14:49

Nespokojní predstavitelia OKS a KDS, ktorí mali v predčasných parlamentných voľbách kandidovať vo farbách hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, z kandidátky odstupujú.

Matovičovu kandidátku opustilo 24 ľudí
TASR

Oznámili to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že spolu s nimi nebudú kandidovať ani Martin Mojžiš, Eugen Korda, Štefan Bučko a Dagmar Babčanová. V tejto chvíli ide o 24 ľudí. Dôvodom je verejná Matovičova výzva, aby Peter Zajac (OKS) a Vladimír Palko (KDS) absolvovali vyšetrenie na detektore lži s otázkou, či niekedy vzali úplatok.

Zajac podčiarkol, že na kandidátku išli s nádejou, že to bude dobrá kandidátka osobností s vlastnými názormi. "Ja nevidím problém len v otázke, či má niekto ísť na detektor, alebo nie. My sme mu povedali jasne, že je to neprijateľné z politických dôvodov. To, čo on nazýva detektorom, sa najviac podobá na previerky z komunistického režimu, za ktorým nasledovali čistky. On zabíja svoje vlastné dieťa a dieťa nás všetkých," vyhlásil. OKS podľa jeho slov nemá inú možnosť, ako povedať, že všetci desiati odchádzajú.

"Aj KDS odchádza z kandidátky, lebo s Matovičom nie je možné byť na spoločnej kandidátke ani minútu. Je to človek, ktorý sľuboval nezávislé osobnosti, ale v skutočnosti chce mať cvičené opice. Každému, kto sa vzoprie, sa vyhráža odvolaním z kandidátky. S človekom, ktorý politicky vydiera, na kandidátke nebudeme," vyhlásil šéf KDS Palko, ktorý Matoviča označil za klamára a šíriteľa obludností.

Palko je presvedčený, že Matovič nie je žiadna očista slovenskej politiky, ale iba jej ďalšie zašpinenie. "Je len otázkou času, kedy to bude vedieť celé Slovensko. Voličom, ktorí nás chceli voliť, chcem povedať, že máme veľké porozumenie pre ich sklamanie, je to naše spoločné sklamanie. Urobili sme všetko, čo bolo v ľudských silách, ale v tejto chvíli sme nemohli konať inak," podotkol.

Korda svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že jemu sú Palko a Zajac v podstate ukradnutí a odchádza preto, že ten samotný Matovičov nápad je preňho osobne neprijateľný. "Aj keby sa oni rozhodli, že ostanú, ja by som neostal," uistil.

Podľa Kordu keď mu Matovič pred dvoma týždňami oznámil, že má bohovský marketingový ťah, aby išli všetci 150 kandidáti na detektor, tak mu odvetil, že je to šialený nápad. "Dnes mi zatelefonoval, aby som z kandidátky neodchádzal, lebo mňa sa to netýka. Ja by som rád zostal, ale dal som mu slovo, že odídem, ak urobí tento šialený krok. On to spravil a ja tým pádom odchádzam," dodal.

Na margo Matovičovho výroku, že vyšetrenie politikov na detektore lži si želajú ľudia, ktorí to demonštrovali aj transparentmi, Mojžiš upozornil, že to boli ľudia z Matovičovho volebného štábu, ktorí prezentovali takéto výzvy. Odporúčanie svojim voličom, koho majú v tejto situácii voliť, Palko a Zajac nedali. "Je na nich, ako sa rozhodnú. Sú dospelí, sú svojprávni a iste sa rozhodnú podľa vlastného uváženia," dodal Zajac.

Pozrite si brífing kandidátov KDS, OKS a ďalších osobností o odchode z kandidátky strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok