Čína chce vyhostiť francúzsku novinárku, kritizovala postranné úmysly krajiny

25.12.2015 20:55

Čínske úrady oznámili telefonicky francúzskej novinárke Ursule Gauthierovej, že ak sa neospravedlní za článok, ktorý napísala, bude musieť do 31. decembra opustiť Čínu.

Čína chce vyhostiť francúzsku novinárku, kritizovala postranné úmysly krajiny
SITA/AP

Kontroverzná politika proti Ujgurom

Čínske ministerstvo zahraničných vecí varovalo Gauthierovú, ktorá pracuje pre časopis Le Nouvel Observateur, že jej nepredĺži novinárske víza, čo v podstate znamená vyhostenie z krajiny, ak sa neospravedlní za svoj článok o reakcii Číny na teroristické útoky z 13. novembra, pri ktorých zahynulo v Paríži 130 ľudí.

Gauthierová vo svojom článku napísala, že vyjadrenie solidarity čínskych predstaviteľov s Francúzskom nebolo bez "postranných úmyslov", ktoré sa prejavili najmä v snahe Pekingu získať podporu Francúzska vo svojej kontroverznej politike namierenej proti moslimským Ujgurom v provincii Sin-ťiang.

Gauthierová kritizuje aj boj Číny proti terorizmu, pričom "uráža a znevažuje" čínsku politickú scénu, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Ťažké pracovné podmienky novinárov

Predstaviteľ Výboru na ochranu novinárov Bob Dietz rozhodnutie čínskej vlády nepredĺžiť Gauthierovej víza odsúdil a dodal, že pracovné podmienky zahraničných novinárov v Číne sú čoraz ťažšie.

"Vyhrážka namierená proti Gauthierovej je jasným dôkazom toho, že vláda prezidenta Si Ťin-pchinga sa zahraničné médiá pokúša umlčať podobnými obmedzeniami, ako sa jej to podarilo v prípade domácich médií. Vyzývame preto Peking, aby Gauthierovej predĺžil víza, a umožnil všetkým novinárom slobodne pracovať," povedal Dietz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok