Matovič stiahne kandidátov z KDS a OKS sám, ak neodídu

TASR
7.2.2012 11:46

Ak nominanti Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) a Občianskej konzervatívnej strany (OKS) neodstúpia sami z kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OLaNO) do parlamentných volieb, z kandidátky ich stiahne predseda strany Igor Matovič.

Matovič stiahne kandidátov z KDS a OKS sám, ak neodídu
SITA

Ako uviedol Matovič dnes pred novinármi, ich pondelňajšie stanovisko, že odchádzajú z kandidátky, ak Vladimír Palko a Peter Zajac majú ísť na detektor lži, považuje za záväzné, lebo sa hrdia, že sú konzervatívci. „To znamená, že keď raz nejaký názor majú a ho vyslovia, tak platí. Včera povedali, že ak vyzvem Palka a Zajaca, tak odchádzajú z kandidátky. Beriem to, že to platí. Rátam s tým, že tých 23 ľudí už na kandidátke nie je,“ vyhlásil Matovič.

Podľa neho už je len formalita, či pôjdu na ministerstvo oni s papierom o vzdaní sa kandidatúry, alebo on. „Určite budem musieť naplniť ich verejnú vôľu a prísľub, že odchádzajú z kandidátky. Keď to neurobia oni, tak to urobím ja. Logicky, že to urobím, keď nesplnia slovo alebo sľub, ktoré dali verejnosti. Musia dodržať slovo,“ zdôraznil.

Na detektor lži pôjde Matovič aj sám, ale ešte nerozmýšľal kedy. „Obvolali sme šesť firiem mimo Slovenska, aby to nikto nespochybňoval. Od všetkých máme predbežné ponuky aj termíny. Iba si vyberiem, či chcem ísť do Londýna alebo do New Yorku,“ povedal s tým, že na Slovensku detektor stojí od 500 do 700 eur, v Rumunsku 200 eur.

Priemerne sa to podľa neho pohybuje od 500 do 1 000 eur. Na detektore si dá nielen otázku, či zobral úplatok, ale či ho aj dal a ďalších desať otázok. „Určite si tam dám iks vecí, v ktorých ma ľudia spochybňujú,“ povedal.

Podľa predstaviteľov KDS a OKS ich Matovič nútil, aby sa spoločne podpísali pod volebný program jeho strany. „Aj keď sú nezávislí ľudia a sú zodpovední a chcú v parlamente vykonávať nejakú prácu, musia sa slobodne zhodnúť na nejakom kompromise, 149 ľudí sa na kompromise zhodlo a Martin Mojžiš si postaví hlavu, že on s programom súhlasí, ale nikde sa pod neho nepodpíše. To bol spor s Mojžišom,“ komentoval Matovič.

Na kandidátke Obyčajných ľudí má KDS aj OKS po desať členov. Palko, Zajac, František Mikloško, Ondrej Dostál, ale aj ďalší traja kandidáti Eugen Korda, Štefan Bučko aj Mojžiš v pondelok oznámili, že ak Matovič od nápadu s detektorom neodstúpi, odídu z kandidátky. Palko označil myšlienku za politicky primitívnu a debilnú. Podľa Zajaca na detektor chodia ľudia podozriví zo zločinov, čo nie je ich prípad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok