Poľský Senát schválil zákon o ústavnom súde, nepomohli ani protesty

TASR
24.12.2015 09:37

Horná komora poľského parlamentu schválila novelu zákona o ústavnom súde z dielne vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť. Podľa odporcov však novela paralyzuje ústavný súd a narúša systém deľby štátnej moci.

Poľský Senát schválil zákon o ústavnom súde, nepomohli ani protesty
SITA/AP

Možná paralýza súdnictva

Ako informovalo internetové vydanie denníka Rzeczpospolita, za novelu hlasovalo 58 senátorov, 28 bolo proti a jeden sa zdržal hlasovania. Dolná komora parlamentu, v ktorej má PiS väčšinu, schválila návrh v utorok. Európska komisia poslala poľskej vláde list, v ktorom ju žiada, aby odložila platnosť novely zákona.

Podľa jednej zo zmien, ktorá sa novelou zavádza, bude rozhodnutia musieť prijímať najmenej 13 z 15 sudcov, a to dvojtretinovou väčšinou namiesto doterajšej jednoduchej. Doteraz väčšinu rozhodnutí prijímalo päť sudcov, dôležité prípady si vyžadovali prítomnosť aspoň deviatich sudcov. Najnovšie bude potrebná prítomnosť aspoň 13 sudcov.


Walesa varoval pred ohrozením demokracie

Uplynulé dva víkendy sa v Poľsku uskutočnili masové demonštrácie prívržencov i odporcov novej vlády. Kroky kabinetu Beaty Szydlovej, ktorý uskutočňuje rozsiahle personálne výmeny v štátnych podnikoch, tajných službách, armáde a ďalších bezpečnostných zložkách vrátane Expertného centra kontrarozviedky NATO prevádzkovaného Slovenskom a Poľskom, vyvolali obavy aj kritiku európskych inštitúcií.

Bývalý poľský prezident a bojovník proti totalite Lech Walesa varoval pred ohrozením demokracie v Poľsku a vyzval na usporiadanie referenda o predčasných voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok