Poľská vláda chystá ďalší kontroverzný krok. Po súdoch chce meniť médiá

ČTK
23.12.2015 14:45

Nová konzervatívna poľská vláda plánuje zmeniť médiá, aby lepšie slúžili národným záujmom. Návrh sa zatiaľ nedostal na pojednávanie v parlamente, vyvolal však už búrlivú debatu.

Plniť národné poslanie

Verejnoprávne médiá by sa napríklad mali premenovať na národné. Znepokojene nad dianím vo Varšave vyjadrila aj organizácia Reportéri bez hraníc, uviedol spravodajský server Deutsche Welle.

Reforma by sa mala dotknúť hlavne verejnoprávnej televízie, rozhlasu a poľskej tlačovej agentúry PAP. Štátom vlastnené podniky by sa do budúcna nemali sústrediť na zisk, ale skôr na svoje "národné poslanie".

Reforma by mala zaviesť aj nové inštitúcie, napríklad Národnú mediálnu radu. Jej členovia, menovaní parlamentom a prezidentom, budú rozhodovat o obsahu, ktorý sa má v médiách objaviť, aj o personálnych záležitostiach.

Plánované zmeny v školstve

Vyučovanie histórie by malo mať po novom rovnakú dôležitosť ako poľština či matematika. Podľa odporcov nových plánov to ale najskôr nebude znamenať, že budú vo verejnoprávnej televízii vysielané aj kritické novinárske názory na poľskú históriu. Skôr sa bude dávať priestor konšpiračným teóriám, ako sú napríklad tie, ktoré sa objavili v súvislosti s haváriou poľského vládneho lietadla pri ruskom Smolensku z roku 2010. Množstvo členov vládnej strany sa domnieva, že tragédia, pri ktorej zahynul prezident Lech Kaczyński a ďalších 95 osôb, nebola nehodou, ale atentátom.

Nová vláda strany Právo a spravodlivosť počas prvých týždňov po októbrovom triumfe v parlamentných voľbách naraz vymenila skupinu šéfov tajných služieb a ďalších bezpečnostných orgánov, dosadila do vedenia štátu niekoľko ľudí s problematickou minulosťou a pokúša sa o zmeny ústavného súdu, ktoré opozícia aj právni experti odmietajú ako protiústavné. Oponenti nového režimu hovoria o tom, že vodca PiS Jaroslaw Kaczyński kráča v šlapajách maďarského premiéra Viktora Orbána. Proti krokom vlády sa v poľských mestách v posledných týždňoch schádzajú desaťtisícové demonštrácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok