Tri dni po zosuve pôdy v Číne našli preživšieho, je v kritickom stave

TA3 TASR
23.12.2015 07:06

Približne 70 hodín po masívnom zosuve pôdy na skládke stavebného odpadu v čínskom meste Šen-čen sa podarilo nájsť jedného preživšieho.

Dve obete nešťastia

Zachráneným je 19-ročný Tchien Ce-ming, ktorý bol na zozname vyše 70 nezvestných, uviedli hasiči z provincie Kuang-tung na svojom oficiálnom mikroblogovom účte.

Podarilo sa ho nájsť v troskách budovy. Nachádzal sa v diere vyhĺbenej pod jej strechou a jeho stav bol kritický. Záchranárom trvalo jeho vyslobodenie asi dve hodiny.

Počas vyslobodzovania mladíka robotníci našli v jeho blízkosti telo muža, ktoré nejavilo žiadne známky života. Lekári ho neskôr vyhlásili za mŕtveho, čím sa počet obetí nešťastia zvýšil na dve, uviedla agentúra Sinchua.

Zatkli viceprezidenta spoločnosti

K zosuvu pôdy došlo v priemyselnej zóne Šen-čenu v dôsledku silného dažďa. Masy zeminy a stavebného odpadu pochovali pod sebou viac ako 30 budov vrátane dvoch robotníckych ubytovní. Väčšinu obyvateľov a robotníkov sa však podarilo včas evakuovať.

Nešťastie spôsobila asi 90 metrov vysoká halda zeminy a stavebného odpadu, zriadená v starom lome. Obyvatelia už dlhší čas kritizovali miestnu vládu, že vie o ilegálnom navážaní odpadu na skládku. Štátny rozhlas informoval, že polícia zatkla viceprezidenta spoločnosti, ktorá skládku prevádzkuje a zaistila jej počítače.

Šen-čen bol pôvodne malý rybársky prístav. To sa zmenilo, keď reformátor Teng Siao-pching vyhlásil oblasť pri hraniciach s Hongkongom v roku 1980 za osobitnú ekonomickú zónu. Za tri desaťročia sa z neho stala prekvitajúca obchodná metropola s viac než desiatimi miliónmi obyvateľov. Jej rast však prebiehal z veľkej časti nekontrolovane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok