Islamský štát prišiel o 14 percent územia, píšu analytici

TA3 ČTK
22.12.2015 06:36

Ozbrojenci Islamského štátu prišli v tomto roku o 14 percent svojho územia v Sýrii a Iraku. Kurdi, naopak, svoje teritóriá strojnásobili. Vyplýva to zo správy analytikov z expertného strediska IHS Janes´s.

Ozbrojenci z Islamského štátu, ktorí ovládajú časť Sýrie a Iraku, prišli v tomto roku o asi 14 percent svojho územia. Kurdi v Sýrii naopak takmer strojnásobili rozlohu teritória, ktoré kontrolujú. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správu analytikov zo strediska IHS Jane's.

Islamisti stratili napríklad strategicky dôležité mesto Tall Abjad na sýrsko-tureckej hranici, prišli i o iracký Tikrít a rovnako rafináriu v Bajdží. Veľkou ranou pre islamistov môže byť aj strata kontroly nad časťou diaľnice medzi ich baštou sýrskou Rakkou a irackým Mosulom, ktorá bola využívaná ako ich zásobovacia trasa.

Ako uviedol analytik Columb Strack, v súvislosti sa stratou hraničného priechodu v Tall Abjadu už zaznamenali, že islamisti začínajú mať i určité finančné problémy. Všetko súvisí aj s tým, že spojenci, ktorí útočia na pozície IS, sa poslednú dobu zamerali viac aj na ropné pole ovládané radikálmi. Podľa IHS Jane's sa veľkosť územia ovládaného islamistami od začiatku roka do 14.decembra  zmenšila o 12.800 štvorcových kilometrov na veľkosť 78.000 štvorcových kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok