Španielski konzervatívci väčšinu nezískali, Rajoy chce ale zostaviť vládu

TA3 SITA
21.12.2015 06:17

Víťazom španielskych parlamentných volieb sa stali vládni konzervatívci. Prišli však o tretinu kresiel a o nadpolovičnú väčšinu hlasov. Premiér Mariano Rajoy napriek tomu oznámil, že chce zostaviť koaličnú vládu. Koho si predstavuje ako budúceho partnera, však neuviedol.

Španielsko čaká po značných stratách oboch tradičných veľkých strán v nedeľňajších parlamentných voľbách náročná tvorba novej vlády. Konzervatívna Ľudová strana (PP) premiéra Mariana Rajoya síce potvrdila svoju pozíciu najsilnejšieho politického subjektu, príde však o tretinu kresiel a nadpolovičnú väčšinu. Rajoy napriek tomu oznámil, že chce naďalej vládnuť.

"Zvíťazili sme vo voľbách a kto vo voľbách zvíťazí, sa musí pokúsiť vytvoriť vládu," vyhlásil úradujúci premiér s priznaním, že koaličné rokovania nebudú ľahké, vyžiadajú si veľa rozhovorov a dosahovanie dohôd medzi stranami. Vo vystúpení na balkóne ústredia PP v centre Madridu Rajoy stovkám stúpencom povedal, že "Španielsko potrebuje stabilitu, bezpečnosť, istotu a dôveru".

Hlavnú opozičnú Španielsku socialistickú robotnícku stranu (PSOE) voliči rovnako potrestali, keď dosiahla najhorší výsledok od návratu k demokracii v krajine po konci režimu Francisca Franca v roku 1975, píše agentúra DPA.
Šéf socialistov Pedro Sánchez uviedol, že voliči vyjadrili "túžbu po zmene" a "hlasovali za ľavicu", zablahoželal však Rajoyovi k víťazstvu a zdôraznil, že Ľudová strana má právo pokúsiť sa sformovať vládu ako prvá, keďže získala najviac hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok