Barcelona ovládla MS klubov a získala piatu trofej za rok

TASR
20.12.2015 13:53

Futbalisti FC Barcelona sa stali víťazmi 12. ročníka majstrovstiev sveta klubov Medzinárodnej futbalovej federácie. Vo finále v Jokohame zdolali argentínsky River Plate 3:0, keď okrem dvojgólového Luisa Suareza sa strelecky presadil aj Lionel Messi.

Nastúpil aj Neymar

Barca sa stala prvým klubom s tromi trofejami z MS klubov a na tróne nahradila svojho rivala z Primera Division madridský Real. Po triumfe v najvyššej domácej súťaži, Kráľovskom pohári, Lige majstrov a európskom Superpohári zavŕšili Katalánci úspešný rok ziskom piatej trofeje.

Barcelona nastúpila vo finále už aj s uzdravenou dvojicou ofenzívnych opôr Neymar, Messi, ktorí vynechali semifinále proti čínskemu Kuang-čou Evergrande. Víťaz juhoamerického Pohára osloboditeľov bol vyrovnaným súperom Španielov len v úvodnej polhodine. Potom sa prejavila väčšia kvalita na strane európskeho klubového šampióna a začali padať aj góly. Skóre otvoril v 36. minúte Messi, ktorému sklepol loptu hlavičkou Neymar.

Dva góly Suareza

Pred polčasovou prestávkou mohol na 2:0 zvýšiť Suarez, ale po tom, ako obišiel brankára Marcela Barovera, netrafil odkrytú bránu. Po zmene strán sa však už Uruguajčan nemýlil.

Najskôr v 49. minúte po rýchlom protiútoku prekonal Barovera prízemnou strelou a o dvadsať minút neskôr svojím piatym gólom na turnaji uzavrel skóre na konečných 3:0, keď ho milimetrovým centrom našiel Neymar.

Tretie miesto na turnaji obsadili hráči Sanfrecce Hirošima, ktorí zdolali víťaza ázijskej Ligy majstrov, čínsky klub Kuang-čou Evergrande 2:1. Hlavnou hviezdou duelu bol brazílsky útočník Hirošimy Douglas. Ten prišiel na ihrisko po hodine hry, keď vystriedal Hisata Sata. Dvadsať minút pred záverečným hvizdom vyrovnal na 1:1 a v 83. minúte strelil víťazný gól, keď hlavičkou prekonal Li Šuaj v bráne Evergrande.

River Plate - FC Barcelona 0:3 (0:1)
Góly: 36. Messi, 49. a 68. Suarez

zostavy:
River Plate: Barovero - Mercado, Maidana, Alvarez, Vangioni - Kranevitter - Sanchez, Viudez (56. Driussi), Ponzio (46. Gonzalez) - Mora (46. Martinez), Alario
Barcelona: Bravo - Alves, Pique, Mascherano (81. Vermaelen), Alba - Rakitič (67. Roberto), Busquets, Iniesta - Messi, Suarez, Neymar (89. Mathieu)

o 3. miesto:
Kuang-čou Evergrande - Sanfrecce Hirošima 1:2 (1:0)
Góly: 4. Pualinho - 70. a 83. Douglas

Zoznam doterajších víťazov MS klubov FIFA:
2015 - FC Barcelona (Šp.)
2014 - Real Madrid (Šp.)
2013 - Bayern Mníchov (Nem.)
2012 - Corinthians Paulista (Braz.)
2011 - FC Barcelona (Šp.)
2010 - Inter Miláno (Tal.)
2009 - FC Barcelona (Šp.)
2008 - Manchester United (Angl.)
2007 - AC Miláno (Tal.)
2006 - Internacional Porto Alegre (Braz.)
2005 - FC Sao Paulo (Braz.)
2000 - Corinthians Sao Paulo (Braz.)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok