Slovensko sa môže v budúcnosti stať majoritným akcionárom Slovenských elektrární

TASR SITA TA3
20.12.2015 12:34

Slovensko získalo opciu na ďalších 17 % akcií Slovenských elektrární, ktorú si môže uplatniť do šiestich mesiacov od uzatvorenia všetkých povolení pre 3. a 4. blok v jadrovej elektrárni Mochovce. Informoval o tom premiér. Po jej uplatnení tak môže štát získať v elektrárňach väčšinu, v súčasnosti v nich vlastní 34 %.

Podpísali memorandum

O posilnení štátu v elektrárňach rokoval minister hospodárstva Vazil Hudák v súvislosti so snahou väčšinového vlastníka SE, talianskeho Enelu, o predaj jeho 66-% podielu. V prvej fáze sa dohodol s českým Energetickým a průmyslovým holdingom na prevode polovice týchto akcií.

"Informácia, ktorú mám, ma ubezpečuje, že ak sa Enel rozhodol predať 33 % zo svojho podielu inej spoločnosti, my sme maximálne toto rozhodnutie využili na posilnenie postavenia štátu," zdôraznil Fico. Príslušné memorandum medzi vládou SR a Enelom bolo podľa neho podpísané koncom tohto týždňa.

Predajná cena by mala dosiahnuť 750 miliónov

Minister hospodárstva podľa Fica vyrokoval viaceré podmienky. Okrem opcie ide napríklad o obnovenie predkupného práva.

"Je v tom rozdiel. Opcia sa môže zrealizovať do šiestich mesiacov od dokončenia 3. a 4. bloku v Mochovciach. Predkupné právo zaniklo do piatich rokov od podpísania privatizačnej zmluvy, my sme ho teraz obnovili," priblížil predseda vlády. Významne sa tiež podľa neho posilnilo postavenie štátu ako akcionára spoločnosti pri niektorých úkonoch, napríklad rozhodovaní o investíciách SE.

Enel Produzione, dcérska spoločnosť talianskeho koncernu Enel, podpísala v piatok zmluvu so spoločnosťou EP Slovakia, dcérskou firmou EPH, o predaji svojho 66-% podielu v Slovenských elektrárňach. Dôjde k nemu v dvoch fázach, pri ktorých sa má prevádzať vždy polovica tohto podielu. Prvá už v súčasnosti, druhá po dostavbe Mochoviec. Celková predajná cena by mala dosiahnuť 750 miliónov eur, podlieha však ešte dodatočným úpravám.

Nezamestnanosť v novembri klesla na 10,77 %

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v novembri tohto roka úroveň 10,77 %. V porovnaní s októbrom, kedy bola na úrovni 10,98 %, klesla o 0,21 percentuálneho bodu (p. b.). Medziročne sa znížila o 1,48 p. b. Informoval o tom Marián Valentovič.

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol v novembri tohto roka 290.512 osôb. "Medzimesačne, v porovnaní s októbrom poklesol stav o 5758 osôb. Medziročne poklesol o 40.005, čo je o 12,10 % osôb menej," vyčíslil. Miera evidovanej nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla v novembri 12,50 %.

"V porovnaní s októbrom tohto roka klesla o 0,26 p. b., medziročne poklesla o 1,36 p. b.," spresnil Valentovič. Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahol v novembri 337.031 osôb. Medzimesačne sa znížil o 2,08 %. "Medziročne poklesol  o 36.987 osôb, čo je  o 9,89 % menej," doplnil šéf ÚPSVR.

V novembri bol pokles miery evidovanej nezamestnanosti vo všetkých krajoch s výnimkou Prešovského kraja. Na okresnej úrovni sa znížila v 63 okresoch, v 15 bol zaznamenaný nárast a v jednom okrese sa nezamestnanosť medzimesačne nezmenila. Ku koncu novembra  bolo na úradoch práce voľných 35.468 pracovných miest. "V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo nárast o 2750 miest. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, najmenej voľných miest bolo v Košickom kraji," dodal Valentovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok