Pre Contadora dva roky, pre Schlecka prvenstvo z TdF 2010

TA3, SITA
6.2.2012 20:25

Španielsky cyklista Alberto Contador za dopingový nález z Tour de France 2010 dostal trest zastavenia činnosti na dva roky a príde aj o svoje tretie prvenstvo z pretekov. Taký je výrok Športového arbitrážneho súdu (CAS) v Lausanne v dopingovom prípade teraz už iba dvojnásobného víťaza Tour de France, ktorý zverejnili v pondelok.

Pre Contadora dva roky, pre Schlecka prvenstvo z TdF 2010
SITA

Do súťažného pelotónu sa Contador môže vrátiť už 6. augusta 2012. Znamená to ale, že sa nezúčastní na tohtoročnej Tour de France (20. júna - 22. júla 2012) ani na olympijských hrách v Londýne (súťaže v cestnej cyklistike 28. júla - 1. augusta). "Dnešný výrok CAS potvrdil pozíciu Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), ktorá odmietla argument obhajoby o prítomnosti klenbuterolu v močovej vzorke Alberta Contadora zavinenej kontaminovaným mäsom. UCI nevníma rozhodnutie CAS ako satisfakciu, ale napriek tomu ju víta ako správu o konci tejto naťahujúcej sa a pre celú cyklistiku extrémne bolestivej záležitosti," reagovala UCI na svojej internetovej stránke a jej prezident Pat McQuaid dodal: "To je smutný deň pre náš šport. Niekto si možno myslí, že sme vyhrali, ale o to tu nešlo. Keď ide o dopingový prípad, niet víťazov. Bez ohľadu na účinkujúceho je cena príliš vysoká."

V Contadorovej vzorke našli antidopingoví komisári 21. júla 2010 počas voľného dňa na Tour de France stopy po zakázanom klenbuterole. UCI informovala Španiela o pozitívnom náleze 24. augusta 2010, správa sa však dostala na verejnosť až 30. septembra. Odvtedy mal dočasne zastavenú aktívnu činnosť a vyhrážal sa, že v prípade riadneho trestu ukončí kariéru. Rodák z Madridu sa od prevalenia kauzy obhajoval tým, že látka sa dostala do jeho tela neúmyselne v hovädzom mäse, ktoré zjedol počas pretekov. Experti Svetovej antidopingovej agentúry WADA navštívili mäsiarstvo aj bitúnok, z ktorého malo byť kontaminované mäso dodané, no napriek množstvu odobratých vzoriek nenašli ani stopu po klenbuterole. Španielska cyklistická federácia (RFEC) Contadora vo februári 2011 zbavila obvinení, aj preto mohol súťažne jazdiť a zúčastnil sa aj na vlaňajšej Tour. Proti rozhodnutiu RFEC sa na CAS odvolali Svetová antidopingová agentúra (WADA) aj Medzinárodná cyklistická únia (UCI), ktorým nestačilo Contadorovo vysvetlenie, že klenbuterol sa do jeho tela dostal kontaminovaným mäsom.

Po sérii viacerých odkladov sa CAS prípadom zaoberal v novembri minulého roka. Jeho osud bol v rukách trojice sudcov, porotu tvorili predsedajúci Izraelčan Efraim Barak, Quentin Byrne-Sutton zo Švajčiarska a Ulrich Haas z Nemecka. Podľa pravidiel CAS mohla každá strana sporu nominovať jedného arbitra. Predsedajúceho určuje CAS. Contadorovi právnici si vybrali Haasa, UCI a WADA Byrna-Suttona.

Pôvodne mali rozhodnutie zverejniť okolo 15. až 20. januára, ale žalujúca strana podala námietku proti osobe jedného zo sudcov pre údajné spojenie s Contadorovou vlasťou a teda jej zaujatosť.

"Alberto Contador je týmto potrestaný dvojročným dištancom s retroaktívnym začiatkom platnosti od 25. januára 2011 s odrátaním obdobia dočasného zastavenia činnosti v rokoch 2010 - 2011 (5 mesiacov a 19 dní). Dištanc sa skončí 5. augusta 2012," oznámil CAS.

Dvadsaťdeväťročného Španiela výrok CAS pripravil aj o všetky úspechy z roku 2011 vrátane jeho druhého titulu na Gire d´Italia. Žltého trička z Tour de France sa touto cestou dočká Luxemburčan Andy Schleck, ktorý sa však už dávnejšie nechal počuť, že sa nebude považovať za víťaza. Ružové tričko víťaza Gira d´Italia 2011 pripadne Michelemu Scarponimu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok