Tusk po samite Únie: Druhý Nord Stream nezníži závislosť od Rusov

TA3 ČTK TASR
18.12.2015 15:04

V Bruseli sa skončilo rokovanie lídrov európskej dvadsaťosmičky. Druhému dňu rokovaní dominovali témy boj s terorizmom a tiež hospodárske otázky. Lídri hovorili aj o menovej únii a o energetike.

Nezvýši diverzifikáciu, nezníži závislosť

Rozšírenie plynovodu Nord Stream, ktorý privádza surovinu z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, by podľa názoru šéfa samitov EÚ Donalda Tuska nezvýšilo diverzifikáciu zdrojov plynu ani neznížilo energetickú závislosť Európskej únie na Rusku.

Únijný samit vo svojich záveroch upozornil, že všetky nové energetické projekty musia zodpovedať príslušnej legislatíve EÚ a tiež cieľom vznikajúcej európskej energetickej únie.

Fico: Bol by to politický projekt

V prípade rozšírenia kapacity súčasného plynovodu Nord Stream sa podľa premiéra Roberta Fica nedá hovoriť o komerčnom, ale o politickom projekte. Vyhlásil to po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli. Ako poznamenal, diskusie na summite smerovali k tomu, že o projekte Nord Stream 2 bude rozhodovať Európska komisia z hľadiska toho, či je v súlade s princípmi Energetickej únie.

Fico pripomenul, že nová vetva plynovodu má obísť Ukrajinu a dodávať ruský plyn severom do Nemecka. "Významne by sa tým posilnilo postavenie Ruska a Nemecka. Je to čisto politický projekt, odmietame jeho charakteristiku ako komerčného," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok