Kandidátke Obyčajných ľudi hrozí rozpad

SITA
6.2.2012 17:04

Kandidátke hnutia Obyčajných ľudí a nezávislých osobností hrozí rozpad ešte pred marcovými voľbami. Odchodom z kandidátky hrozia Vladimír Palko, František Mikloško, Peter Zajac, Ondrej Dostál, Eugen Korda, Štefan Bučko aj líder kandidátky Martin Mojžiš.

Kandidátke Obyčajných ľudi hrozí rozpad
TASR

Prekáža im požiadavka predsedu hnutia Igor Matoviča, aby sa podrobili vyšetreniu na detektore lži. Ak bude Matovič na polygrafickom vyšetrení trvať, z kandidátky odídu spolu so všetkými kandidátmi za KDS aj OKS.„Je to debilný návrh,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda KDS Palko.

Žiadosť o vyšetrenie na detektore Palko považuje za politicky primitívny. Zároveň pripomenul, že ani táto metóda nie je stopercentne účinná a prirovnal ju k ruskej rulete s nábojom v komore revolvera. „Ak spúšť stlačí niekoľko ľudí za sebou, niekto sa zastrelí. Pri 150-tich kandidátoch sa stane, že niekto nevinný bude označený za vinného a politicky sa zničí na celý život.

Mojžiš tvrdí, že po registrácii kandidátky sa v hnutí prejavili prvky kultu osobnosti, ktorá sa prejavuje aj v kampani. „Je to kampaň jedného človeka, nie je to kampaň celej kandidátky,“ poznamenal s dodatkom, že Matovič si vymýšľa mediálne príťažlivé predstavenia a od kandidátov žiada, aby sa na nich zúčastnili.

Považuje za absurdné, aby na detektor išli ľudia, ktorí stáli v prvej línii zápasu s komunizmom, s Vladimírom Mečiarom, s Mikulášom Dzurindom aj s Robertom Ficom. Predseda OKS Zajac podčiarkol, že sa usiluje o očistu politiky, nie však jej likvidáciu. Vyšetrenie na detektore sa podľa neho používa na preverovanie ľudí podozrivých z ťažkých zločinov. „Nikto z nás sa podozrivým necíti. Pokladáme tento nástroj za nástroj, ktorý ide za rámec demokracie,“ zdôraznil.

Matovič má v pláne oznámiť preverovanie kandidátov na detektore ešte dnes. Kandidáti sa môžu vzdať svojho miesta na kandidátke do 48 hodín pred konaním volieb. V rovnakej lehote ich môže stiahnuť aj politický subjekt, ktorý ich kandidoval.

Brífing KDS, OKS a nezávislých kandidátov na kandidátke OĽ a nezávislé osobnosti o možnosti rozpadu kandidátky hnutia:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok