Riadenie štátu má zrejme zhubný vplyv na zdravie politikov

TASR
15.12.2015 11:11

Pôsobenie vo vysokých politických funkciách neprináša len mimoriadne privilégiá a prestíž, ale zrejme si vyberá aj svoju zdravotnú daň. Nový vedecký výskum naznačuje, že prezidenti a premiéri starnú rýchlejšie a umierajú takmer o tri roky skôr než bežní ľudia. Informoval o tom odborný časopis British Medical Journal.

Riadenie štátu má zrejme zhubný vplyv na zdravie politikov
SITA/AP

Stratia tri roky života

Lekári v rámci výskumu analyzovali prezidentov a premiérov v 17 krajinách sveta vrátane Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka a Spojených štátov. Sledovali, koľko rokov žili po odchode z úradu a získané údaje porovnávali z analogickými dátami kandidátov, ktorí neuspeli vo volebnom súboji.

Bádatelia tak celkovo zhromaždili informácie o 279 hlavách štátov a vlád a o 261 ich neúspešných protikandidátoch. Následne zisťovali, ako ich stredná dĺžka života líši od bežných ľudí rovnakého veku a pohlavia. Autori výskumu dospeli k záveru, že bývalí poprední politici sa dožívajú skoro o tri roky menej než priemerná populácia.

"Strata niekoľkých rokov života je významná. Pravdepodobne dávajú prednosť riešeniu štátnych priorít pred zdravým jedlom a cvičením," vyhlásil profesor Anupam Jena z Harvardovej zdravotníckej školy. "Ak by vo svete panoval mier, ich životný štýl by bol možno iný".

Predčasné šediny a vrásky

Ako príklad uviedol bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, ktorý verejne priznával svoju slabosť pre jedlá rýchleho občerstvenia. Po odchode z úradu musel absolvovať kardiologickú operáciu, zaznamenal úbytok hmotnosti a následne prešiel na vegánsku stravu.

Nie všetci vedci sa však so závermi uvedeného výskumu stotožňujú. Iní výskumníci napríklad dospeli k záveru, že americkí prezidenti žijú dlhšie než ich voliči. "Stres môže urýchliť šedivenie vlasov a tvorenie vrások, ale to neznamená aj predčasnú smrť," zdôraznil S. Jay Olshansky, profesor z University of Illinois v Chicagu.

Výskumníci pod jeho vedením zistili, že exprezidenti USA majú nadpriemernú dĺžku života. Čiastočne k tomu môže prispievať aj skutočnosť, že patria k jednému percentu spoločenskej elity, ktorá sa teší z výhod vysoko kvalitného vzdelania, bohatstva a nadštandardnej zdravotnej starostlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok