Ruská raketa Sojuz úspešne vyniesla na obežnú dráhu navigačný satelit Glonass

TASR
3.10.2011 10:52

Ruská raketa Sojuz 2-1B v nedeľu úspešne vyniesla na obežnú dráhu Zeme navigačný satelit Glonass, oznámila dnes národná kozmická agentúra Roskosmos.

Ruská raketa Sojuz úspešne vyniesla na obežnú dráhu navigačný satelit Glonass

Uviedla, že prvý úspešný let rakety Sojuz od jej augustovej nehody odštartoval z kozmodrómu Pleseck v Archangeľskej oblasti. "Rusko o 22.15 SELČ úspešne dokončilo vypustenie rakety Sojuz 2-1B s navigačným satelitom Glonass," informoval plukovník Alexej Zolotuchin.

Glonass je ruská verzia americkej satelitnej navigácie GPS. S najnovším satelitom ich je v systéme Glonass spolu 42, informovala americká NASA. Raketa Sojuz mala 24. augusta po necelých šiestich minútach letu poruchu, ktorá ohrozila lety ľudí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pretože Sojuz je po vyradení amerických raketoplánov z prevádzky jediná nosná raketa schopná dopraviť kozmické lode s ľudskou posádkou do vesmíru.

Augustové zlyhanie rakety dočasne zastavilo výmenu posádok na ISS. Predstavitelia NASA sa obávali, že ak by sa rakety Sojuz neukázali byť spoľahlivé, ISS by mohla zostať od konca decembra bez posádky.
Roskosmos očakáva, že ak budú dve bezposádkové misie rakety Sojuz v októbri úspešné, koncom novembra by vyslali k ISS misiu so striedajúcou posádkou. Rusko nenechá ISS bez posádky, uviedli.

Ďalší štart nosnej rakety Sojuz je naplánovaný na 30. október, ponesie, tak ako pri havárii 24. augusta, nákladný modul Progress so zásobami pre ISS. Zvyšky sa zrútili na Zem na východe Ruska pri hraniciach s Čínou a Kazachstanom. Augustové zlyhanie rakety má podľa kontrolórov misie na svedomí nesprávne oddelenie nosnej rakety od modulu Progress.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok