Rumunský premiér Boc po protivládnych protestoch odstúpil z funkcie

TASR
6.2.2012 15:27

Rumunský premiér Emil Boc dnes po týždňoch celonárodných protestov proti prísnym úsporným opatreniam oznámil, že s okamžitou platnosťou odstupuje z funkcie. Odôvodnil to snahou zmierniť napätie v spoločnosti a ochrániť stabilitu krajiny.

Rumunský premiér Boc po protivládnych protestoch odstúpil z funkcie
SITA

Prezident Traian Basescu následne nominoval za dočasného premiéra doterajšieho ministra spravodlivosti Catalina Predoia, ktorý bude vo funkcii do vytvorenia novej vlády.

Boc podal demisiu ešte pred parlamentnými voľbami, ktoré sú plánované na november. Svoje pôsobenie vo funkcii, v ktorej je od roku 2008, obhajoval s tým, že rozhodnutie zložiť mandát vlády urobil "mysliac na budúcnosť Rumunska, nie preto, že som chcel, ale preto, že som musel".

Boc vyzval zároveň súperiacich rumunských politikov na rozvahu a rýchle hlasovanie o novej vláde. Dodal, že Medzinárodná menový fond (MMF) predpovedal Rumunsku hospodársky rast do dvoch percent, čo je menej, než sa očakávalo, no viac, ako je priemer Európskej únie.

Opoziční politici opakovane vyzývali na predčasné voľby. "Toto je víťazstvo tých, ktorí demonštrovali v uliciach," povedal predseda Národnej liberálnej strany (PNL) Crin Antonescu s tým, že odchádza "najviac skorumpovaná, nekompetentná a klamúca vláda" od pádu komunizmu.

K protivládnym demonštráciám v rumunskom hlavnom meste na znak nesúhlasu s úspornými opatreniami vlády, nízkou životnou úrovňou i korupciou dochádzalo od konca januára.

Analytici uviedli, že rezignácia Boca má za cieľ obnoviť dôveru voličov v jeho Demokraticko-liberálnu stranu (PDL) pred voľbami po poklese podpory v prieskumoch, po ktorej bol premiér pod tlakom aj medzi svojimi spojencami. Podľa nich je možné, že do volieb by Rumunsko mohlo mať technokratického premiéra.

Catalin Predoiu bol ministrom spravodlivosti ešte za predošlej vlády dnes opozičných liberálov, z PNL však vystúpil po tom, ako ho Boc po svojom nástupe k moci ponechal na čele rezortu.
Informovali agentúry Reuters, AP a APA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok