Jaguar investuje takmer dve miliardy, podľa analytikov zvýši HDP

TA3 TASR
11.12.2015 12:48

Takmer dve miliardy eur plánuje počas dvoch etáp investovať na Slovensku štvrtá veľká automobilka. Príchod Jaguara bude mať podľa odborníkov pozitívny vplyv na zamestnanosť aj na rast HDP.

Jaguar investuje takmer dve miliardy, podľa analytikov zvýši HDP
SITA

Prvá etapa počas piatich rokov

Automobilka Jaguar Land Rover plánuje na Slovensku investovať v prvej etape výstavby do závodu približne 1,4 miliardy eur počas najbližších piatich rokov a následne, v druhej (možnej) etape približne 500 miliónov eur. Uviedol to na Úrade vlády po podpísaní investičnej zmluvy s predstaviteľmi automobilky minister hospodárstva Vazil Hudák.     
"V prvej fáze investícia dosiahne 1,4 miliardy eur. V druhej fáze sa očakáva investícia ďalších asi 500 miliónov eur. Bola by tam teda zo strany štátu aj dodatočná investičná pomoc," priblížil.     

Prvá fáza investície je podľa Hudáka rozpočítaná od roku 2016 na päť fiškálnych rokov, teda približne do polovice roku 2021. "To, kedy môže začať druhá fáza výstavby závodu, bude však závisieť od celkového vývoja na trhu, ako sa automobilka na Slovensku aklimatizuje a podobne," povedal minister.     

Pripomenul slová predsedu vlády Roberta Fica, že investičná pomoc pre automobilku dosiahne 130 miliónov eur. Vyššie číslo, ktoré sa ohľadom štátnej pomoci objavilo v minulosti, súviselo podľa Hudáka s ďalšou, druhou možnou etapou budovania automobilky.

3-tisíc respektíve 15-tisíc miest

V lokalite Nitry sa podľa jeho slov už realizujú niektoré prípravné práce súvisiace s výstavbou nového závodu. "Skutočné (stavebné) práce začnú však v apríli 2016," informoval ďalej minister hospodárstva.     

"Priama zamestnanosť cez investíciu Land Roveru by mala byť skoro 3000 nových pracovných miest a celkový rozsah pracovných miest, ktorý by sa mal vytvoriť ako výsledok tejto investície, by mal byť okolo 15.000, takže 5-násobok toho, čo automobilka vytvorí priamo. Je to zistené na základe empirických faktov, ako sa vyvíjali investície iných investorov na Slovensku," priblížil.      

Uvedený počet pracovných miest je podľa neho pravdepodobne súčasťou 100.000 nových pracovných miest, ktorých vytvorenie do roku 2020 avizovala vládna strana Smer-SD na svojom sneme. "Predpokladám, že áno, pretože by to boli nové pracovné miesta, ale je to otázka, ktorú musí asi definovať Úrad vlády SR," doplnil.     

Informoval zároveň, že záujmom slovenskej vlády je, aby dodávateľov pre automobilku bolo čo najviac zo Slovenska. "Chceme totiž, aby táto investícia priniesla, čo najväčší dodatočný, druhotný efekt z pohľadu ďalších investícií a ďalšej zamestnanosti," zdôraznil Hudák.

NBS predpokladá bonus k HDP

Príchod novej automobilky Jaguar Land Rover sa podpíše pod rast slovenskej ekonomiky, ako aj zamestnanosti. Zhodujú sa na tom analytici. "Určite to bude mať pozitívny vplyv aj na zamestnanosť aj na hrubý domáci produkt. Pozitívny vplyv uvidíme už v najbližších dvoch rokoch, kedy sa zvýšia investície v ekonomike. Na druhej strane to pomôže stavebníctvu, firmám, ktoré sú naviazané na investície, aj keď veľká časť technológií bude pravdepodobne dovážaná," skonštatoval analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.     

O koľko by mohla slovenská ekonomika vzrásť vďaka novému investorovi, predpokladá už aj Národná banka Slovenska. Podľa najnovšej predikcie NBS by príspevok automobilky k medziročnému rastu slovenského HDP mohol predstavovať 0,3 % v budúcom roku a 0,2 % v roku 2017, teda v rokoch, kedy automobilka bude realizovať investície.

"Spustenie výroby zatiaľ automobilka plánuje na rok 2019, z čoho vyplýva, že vtedy by sa jej príspevok k rastu našej ekonomiky mal zvýšiť. Z odhadov NBS vyplýva, že v roku 2019 by príspevok automobilky k rastu slovenského hospodárstva mal dosiahnuť až 0,8 % a priemerný príspevok v rokoch 2018 až 2021 by mal byť na úrovni 0,5 %," vyčíslila analytička Poštovej banky Jana Glasová.     

Nový investor sa okrem rastu HDP podľa analytikov podpíše aj pod rast zamestnanosti. "Jaguar Land Rover vytvorí nové pracovné miesta a tým poskytne prácu a pravidelný príjem stovkám Slovákov, prispeje k poklesu nezamestnanosti a k zníženiu tlaku na rozpočet a sociálny systém, keďže ľudia budú chodiť do práce a nie na úrady práce. Z tohto uhla pohľadu je príchod každého nového investora do slovenskej ekonomiky výhodný a vítaný. Napriek aktuálne klesajúcej nezamestnanosti a priaznivému vývoju na našom trhu práce je totiž počet nezamestnaných Slovákov stále príliš vysoký," doplnila Glasová. Podľa jej slov postavenie nového závodu v Nitre pomôže k zníženiu nezamestnanosti predovšetkým v tomto regióne.

"Napriek tomu však automobilka, podobne ako ostatné, môže naraziť na problém, či nájde dostatok kvalifikovaných pracovníkov. Slovensko totiž stále bojuje s problémom nedostatočného prepojenia medzi vzdelávacím systémom a trhom práce, z čoho plynie nedostatok odborníkov z rôznych oblastí," skonštatovala Glasová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok