Dobrý rok pre Bratislavu? Mesto bude hospodáriť s 280 miliónmi

TASR
10.12.2015 15:48

Bratislava bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vo výške 280.823.298 eur. Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva to schválili bratislavskí poslanci.

Dobrý rok pre Bratislavu? Mesto bude hospodáriť s 280 miliónmi
SITA/Ján Slovák

Nový projekt parkovacej politiky

V roku 2016 samospráva plánuje pokračovať v budovaní mestských cyklotrás, začať výstavbu náhradných nájomných bytov, budovať záchytné parkoviská a spustiť projekt parkovacej politiky v meste. Taktiež chce vybudovať nový zberný dvor v bratislavskej Dúbravke či začať prípravu nového územného plánu.

"Rozpočet na rok 2016 je výsledkom spoločnej diskusie a je rozvojový. Aj napriek nie vysokým zdrojom sa do mnohých oblastí mesta dostáva viac finančných prostriedkov ako v minulosti. Do niektorých historicky najviac," povedal na rokovaní primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Podľa jeho slov budúci rok bude pre mesto rokom rozvoja a systémových riešení. "Myslím, že Bratislavu čaká dobrý rok a so cťou zvládneme výzvy, ktoré nás čakajú," podotkol primátor.

Rozpočet nakoniec podporil aj predseda Pravicového klubu a zároveň predseda dopravnej komisie Jozef Uhler. Ten pritom ešte v utorok 8. decembra informoval, že komisia návrh rozpočtu nepodporila, a to pre nedostatky v oblasti verejnej dopravy či nepostačujúce financovania cyklotrás. "Podarilo sa nám s vedením mesta dohodnúť na zmenách v návrhu rozpočtu, ktoré mesto posunú vpred hlavne v oblasti dopravy," vysvetlil zmenu postoja Uhler s tým, že vedenie mesta pristúpilo k výhradám konštruktívne.

Reprezentácia počas predsedníctva

Bratislava bude v druhom polroku 2016 hostiteľským mestom v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie. Samospráva tvrdí, že snahou rozpočtu je zabezpečiť dôstojnú reprezentáciu hlavného mesta a vyčleniť z rozpočtu zdroje na efektívnu údržbu a opravu komunikácií, zvýšenie čistoty, bezpečnosti či prezentácie mesta.

Celkové príjmy rozpočtu na budúci rok sú v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma rokmi podľa samosprávy nižšie, a to z dôvodu nižších príjmov z európskych zdrojov. Magistrát tvrdí, že aj napriek tomu sú v rámci rozpočtu navrhnuté najvyššie výdavky od roku 2013 na podprogramy ako infraštruktúra ciest, cyklotrás a chodníkov, verejných priestranstiev a zelene, územné plánovanie a rozvoj, verejný poriadok a bezpečnosť či sociálna pomoc, kultúra a podpora služieb i cestovného ruchu.

V príjmovej časti rozpočtu je zapracované navrhované zvýšenie dane z príjmov fyzických osôb. Na základe legislatívnej úpravy pre rozdelenie dane z príjmu fyzických osôb k 1. januáru 2016 dôjde k zvýšeniu podielu dane zo 68,5 percenta na 70 percent, čiže k nárastu príjmov o šesť miliónov eur.

Modernizácia električkových tratí

Rozvoj mesta sa má orientovať naďalej aj na aktivity financované zo zdrojov Európskej únie, v ktorých mesto platí iba spoluúčasť. V roku 2016 sa bude pripravovať budovanie druhej časti nosného dopravného systému v úseku Šafárikovo námestie – Bosákova. Taktiež sa bude chystať a realizovať modernizácia električkových tratí –  Karlovesko-Dúbravská radiála, Vajnorská radiála, Ružinovská radiála.

Po spustení tretej etapy integrovanej dopravy v Bratislave bude mesto prepravcom kompenzovať vyššie výpadky na tržbách a zľavy na cestovnom. Mesto z rozpočtu podporí aj mestskú hromadnú dopravu spolufinancovaním investičných akcií z fondov EÚ - modernizácia stavieb a nákup električiek a ďalšími výdavkami na investície súvisiace s integrovanou dopravou.

Bežný rozpočet tvoria príjmy vo výške 239.482.976 eur a výdavky na úrovni 229.456.784 eur. Prebytok bežného rozpočtu je 10.026.192 eur. Kapitálový rozpočet má príjmy vo výške 34.288.623 eur a výdavky v hodnote 46.366.514 eur. Schodok kapitálového rozpočtu je na úrovni 12.077.891 eur. Príjmové finančné operácie tvorí suma 7.051.699 eur. Výdavkové finančné operácie sú v hodnote 5.000.000 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok