Na Slovensku je ešte päť väzňov z Guantánama, postupne odchádzajú domov

TASR
10.12.2015 15:35

Celkovo osem väzňov z Guantánama prijala Slovenská republika od roku 2010, päť z nich je ešte na Slovensku. Zrekapituloval v pléne Národnej rady minister vnútra Robert Kaliňák v odpovedi na otázku poslanca Júliusa Brocku, ktorého zaujímalo, čo sa stalo s týmito väzňami, ktorých sme prijali.

Na Slovensku je ešte päť väzňov z Guantánama, postupne odchádzajú domov
SITA/AP

Nepredstavujú bezpečnostné riziko

"Na základe požiadavky americkej strany sa Slovensko rozhodlo pomôcť spojencovi USA a uskutočniť postupne zámer uzatvorenia tohto väzenia. Od roku 2010 prijala SR v troch etapách osem ľudí rôznych národností. Tieto osoby neznamenajú žiadnu hrozbu pre Slovensko, bezpečnostné riziká sme pred ich príchodom preverovali. Sú v procese integrácie, sú monitorovaní, vieme o nich úplne všetko," deklaroval Kaliňák. Podľa jeho slov títo bývalí väzni v súčasnom období postupne Slovensko opúšťajú, väčšinou sa vracajú do domovských krajín.

Kaliňák tvrdí, že väzni z Guantánama neboli za šesť rokov bezpečnostnou hrozbou ani raz. "Najväčší problém sú dnes ľudia, ktorí sa voľne bez kontroly pohybujú po území EÚ. To je konkrétne nebezpečenstvo," poukázal na migračnú vlnu.

Minister sa domnieva, že Brocka sa na väzňov z Guantánama pýta, lebo je krátko pred voľbami. "Vyťahujú sa témy, ktoré sú na Slovensku známe už niekoľko rokov. Keď sa udiali, neboli predmetom politického boja, teraz sa môžu zísť. Ale my nie sme spojencami len do dobrého, ale aj zlého počasia," odkázal Kaliňák.

Ochrankár bin Ládina

Brocka upozornil, že títo ľudia sú teroristi, pričom jeden z nich mal byť údajne ochrankárom Usámu bin Ládina. "Krátko po tom, ako prišli, sa objavili fotografie premiéra Roberta Fica s americkým prezidentom Barackom Obamom v Bielom dome. Najväčšou hrozbou pre SR nie sú teroristi ani utečenci, ale korupcia, ktorú prezentujete," vyhlásil poslanec.

Kaliňák oponoval, že ak niekde existuje verejne prístupný dokument, ktorý hovorí o korupcii, je to spis Gorila. "Tam sa hovorí o miliónoch, ktoré tiekli do KDH. Hovoriť vašimi ústami o korupcii je preto veľmi smiešne a nedôveryhodné," podotkol minister.

Na margo spomínanej fotografie Fica s Obamom Kaliňák uviedol, že zmluvy s USA boli uzatvárané okolo roku 2009 a fotografia s Obamom je z roku 2014. "Spájať to, to je len vaše zbožné želanie. Zjavne sa zvolebnieva," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok