Izrael otestoval superraketu, balistické strely vie zničiť nad atmosférou

TASR
10.12.2015 10:59

Izrael dnes úspešne odskúšal systém protiraketovej obrany Chec-3, ktorý vybudoval v spolupráci so Spojenými štátmi.

Izrael otestoval superraketu, balistické strely vie zničiť nad atmosférou
The Times of Israel

Prvý pokus skončil neúspechom

Ako informovalo izraelské ministerstvo obrany, raketový systém zasiahol cieľ, ktorý mal simulovať trajektóriu rakiet dlhého doletu, aké majú vo výzbroji Irán, Sýria a proiránske libanonské hnutie Hizballáh. Ministerstvo zdôraznilo, že išlo o dokonanú skúšku "naostro".

Prvý pokus o ňu sa vlani skončil neúspechom pre chybné stanovenie cieľa.
Joseph Weiss, šéf spoločnosti Israel Aerospace Industries, ktorá protiraketový systém spolu s americkými partnermi vyvíja, uviedol, že dnešný úspešný test je dôležitým krokom k tomu, aby sa jeden z najvýznamnejších projektov Izraela stal funkčným.

Sleduje a likviduje ciele

Systém Chec, pre ktorý sa používa aj označenie Arrow, čo v oboch prípadoch v preklade znamená Šíp, je určený na detekciu a likvidáciu iránskych rakiet Šaháb-3, ako aj ďalších rakiet ďalekého doletu. Protiraketa Arrow 3 je schopná ničiť balistické rakety vo väčšej vzdialenosti a vo vyššej výške než rakety triedy Arrow 2.

Rakety Arrow 3 sú skonštruované pre let nad zemskou atmosférou, kde sa oddelí ich bojová hlavica, ktorá sa tým zmení na akúsi družicu-"kamikadze" schopnú sledovať a likvidovať ciele. Tieto operácie vo veľkých výškach sú zamerané na likvidáciu jadrových, biologických alebo chemických rakiet protivníka.

Obavy z raketovej vojny

Arrow 3 je súčasťou obranného systému na ochranu Izraela, do ktorého patria aj systémy Železná kupola (Iron Dome) a Dávidov prak (používa sa aj názov Kúzelná palička - Magic Wand). Ozbrojené sily Izraela majú v súčasnosti dve batérie vybavené systémami Arrow 2 a tretia dostane Arrow 3.

Oznámenie o skúške je adresované podľa agentúry Reuters v prvom rade izraelskej verejnosti, znepokojenej predchádzajúcimi skúškami, pri ktorých izraelské jednotky z leteckej základne južne od Tel Avivu skúšobne odpálili niekoľko antirakiet. Táto situácia u mnohých Izraelčanov vyvolala obavy vzhľadom na špekulácie o možnej raketovej vojne s Iránom, Sýriou, šiitskými milíciami Hizballáh či hnutím Hamas v palestínskom pásme Gazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok