Nicholson a vydavateľstvo sa môžu proti rozhodnutiu súdu odvolať

TASR, SITA
6.2.2012 09:59

Kanadsko-slovenský novinár Tom Nicholson a vydavateľstvo Petit Press sa voči minulotýždňovému rozhodnutiu sudcu Okresného súdu Bratislava 1, ktorý predbežným opatrením rozhodol, že pripravovaná kniha o spise Gorila, v rámci ktorej korupčná kauza politikov rezonuje na Slovensku, sa nesmie vydať, odvolať.

Nicholson a vydavateľstvo sa môžu proti rozhodnutiu súdu odvolať
SITA

Podľa rozhodnutia sudcu OS 1 odporca v prvom rade (novinár Nicholson-poznámka TASR) je povinný zdržať sa vydania, iného zverejnenia alebo akéhokoľvek iného šírenia knihy alebo inej publikácie na základe obsahu, ktorý je uvedený v prílohe tohto uznesenia, alebo ktorá obsahuje alebo bude obsahovať takéto informácie v písomnej, zvukovej alebo zvukovoobrazovej forme, či už prostredníctvom vydavateľa, inej osoby, vlastným nákladom alebo zverejnením akýmkoľvek iným spôsobom. Ďalej prekladu takejto knihy do iného jazyka, zverejňovania úryvkov z nej, akéhokoľvek konania smerujúceho k jej vydaniu, zverejneniu alebo inému šíreniu, a to až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej. Návrh na predbežné opatrenie podal spolumajiteľ spoločnosti Penta Jaroslav Haščák.

Odporca v druhom rade (teda vydavateľstvo Petit Press) je povinný zdržať sa akéhokoľvek konania voči akejkoľvek tretej osobe, okrem právneho zástupcu poskytujúceho odporcovi v druhom rade právne služby v tejto veci alebo v súvislosti s ňou, ktorým by priamo alebo nepriamo sprístupňoval informácie, ktoré by boli úplne alebo čiastočne totožné s obsahom uvedeným v prílohe tohto uznesenia, a to až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej.

"Súd pri rozhodovaní vychádzal zo stavu v čase vyhlásenia uznesenia. V danom prípade je zrejmé, že za súčasného stavu prevažuje právo na ochranu osobnosti nad poskytovaním informácií vo forme knižnej publikácie, samozrejme nie je zakázané o danej kauze písať a informovať verejnosť v rozsahu, v ktorom to zákon pripúšťa. Z hľadiska občianskeho práva by bolo vydanie takejto publikácie neoprávneným zásahom do osobnostných práv navrhovateľa, nakoľko kniha nevychádza z doposiaľ overených a potvrdených skutočností. Ide o podozrenie zo závažnej trestnej činnosti, kde platí pri informovaní "čím závažnejšie tvrdenie, tým spoľahlivejší musí byť skutkový základ, ako aj zásada, nemožno zmiešavať informácie negatívne a informácie nepravdivé, t.j z neoverených skutočností“.  Za cenzúru nie je možné považovať situáciu, keď za účelom zmiernenia ujmy na rovnako ústavou chránenom základnom ľudskom práve iného subjektu sa zakáže publikácia, ktorá sa neopiera o spoľahlivo zistený skutkový základ. Autor knihy nemá zákaz písať o Gorile ako takej, ale len vo svojej knihe použiť informácie, ktoré obsahuje spis Gorila, nakoľko tieto nie sú overené. Ak autorova kniha takéto informácie neobsahuje, nie je dôvod na to, aby ju nevydal," uvádza sa v zdôvodnení predbežného opatrenia. Uznesenie pre TASR sprostredkoval hovorca Krajského súdu (KS) Pavol Adamčiak.

Kanadský novinár Tom Nicholson sa proti verdiktu určite odvolá. Zatiaľ mu ho však nedoručili, takže si ho nemohol prečítať. "Preto je pre mňa ťažké vyjadriť sa k tomu verdiktu," povedal Nicholson, ktorý zákaz vydania považuje za absurdný.

Je však rozhodnutý bojovať za to, aby mohol knihu napokon vydať na Slovensku, keďže sa viaže na domácu kauzu, ktorá práve tu vyvolala veľkú odozvu verejnosti. "Nechcem nejakým rafinovaným, zákerným spôsobom obísť zákon a vydať knihu napríklad v Čechách," konštatoval Nicholson. Tvrdí, že sa chce vyhnúť metóde finančných skupín, za ktorú považuje aj možnosť obísť domáce nariadenie cez zahraničie.

Proti rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava 1, ktorý predbežným opatrením na žiadosť Jaroslava Haščáka zakázal vydanie a šírenie obsahu plánovanej knihy Toma Nicholsona o kauze Gorila, ostro protestovala slovenská pobočka Medzinárodného tlačového inštitútu IPI - IPI Slovensko. Rozhodnutie súdu, ktorý predbežne zakázal vydanie pripravovanej, ale zatiaľ nedokončenej knihy Toma Nicholsona a prikázal mu tiež ihneď odovzdať všetky jej verzie, pokladá Slovenský syndikát novinárov (SSN) za bezprecedentné zasahovanie do slobody slova a jednoznačne protiústavný pokus ovplyvňovať verejnú mienku formou novodobej cenzúry.

Zákaz vydania platí aj pre vydavateľstvo Petit Press. Týmto rozhodnutím sa súd podľa IPI Slovensko dopustil cenzúry, ktorú Ústava SR výslovne zakazuje, povedal pre agentúru SITA Pavol Múdry z IPI Slovensko, ktoré preto žiada okamžité zrušenie tohto rozhodnutia vyššou súdnou inštanciou a zabezpečenie základného ľudského práva na slobodu slova a vyjadrovania. Podľa súdu zákaz publikovania knihy novinára Toma Nicholsona o kauze Gorila nie je cenzúrou, pretože za súčasného stavu prevažuje právo na ochranu osobnosti nad poskytovaním informácií v knižnej publikácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok