Česko sa pripravuje na teroristickú hrozbu, zvažuje kontroly na hraniciach

TASR
9.12.2015 08:28

Bezpečnostný audit štátu, ktorý zadal českému ministerstvu vnútra tamojší premiér, má prvé výsledky. Pôjde o opatrenia, ktoré majú pomôcť pripraviť sa na teroristickú hrozbu alebo reagovať na útok.

Česko sa pripravuje na teroristickú hrozbu, zvažuje kontroly na hraniciach
ČTK

Bezpečnostné stupne

Hotový je už návrh stupnice ohrozenia terorizmom a odporúčania pre verejnosť, ako sa chrániť pred dopadmi prípadného útoku, informovala Česká televízia po rokovaní Bezpečnostnej rady štátu.

Hoci audit ešte nie je hotový, ministerstvo už pripravilo niekoľko opatrení, ktoré majú štátu uľahčiť reagovať na teroristickú hrozbu. V Česku tak bude vláda vyhlasovať bezpečnostné stupne, ktoré už poznajú obyvatelia iných krajín. Majú byť štyri: najnižší je označený nulou, najvyšší trojkou.

STUPEŇ 0
Situácia, keď ani bezpečnostné služby nemajú informácie o hrozbách.

STUPEŇ I
V uliciach je viacej policajtov, vláda vyzýva na obozretnosť. Vyhlásenie prvého stupňa reaguje predovšetkým na priamu hrozbu v okolitých krajinách.

STUPEŇ II
Pre neurčité riziko, ktoré je smerované priamo proti Českej republike môžu byť zrušené kultúrne alebo športové akcie, môže byť obmedzený pohyb ľudí napríklad v prostriedkoch verejnej dopravy.

STUPEŇ III
Vysoká miera istoty, že dôjde k útoku, privoláva do ulíc na pomoc políciu i armádu alebo iné bezpečnostné zbory.

Spoločná spravodajská skupina

Ako uviedla Česká televízia, vláda by mala o zmene stupňa rozhodovať na návrh Spoločnej spravodajskej skupiny. Tá slúži ako protiteroristický orgán spravodajských služieb, v ktorom zasadajú zástupcovia jednotlivých inštitúcií. Za určitých okolností môže o zvýšení stupňa rozhodnúť minister vnútra, vláda potom ale musí jeho rozhodnutie do troch dní potvrdiť alebo stupeň zrušiť.

Minister vnútra Milan Chovanec po utorkovom rokovaní Bezpečnostnej rady štátu uviedol, že hlavným zmyslom bezpečnostných stupňov je spresnenie, kto a čo má v čase zvýšenej pohotovosti na starosť.

"Ide nám hlavne o to, aby spolu vedeli komunikovať napríklad zložky integrovaného záchranného systému, armády, polície. Aby v typových plánoch, ktoré k jednotlivým stupňom budú, boli priradené aj niektoré budovy a zariadenia, ktoré v danom okamihu potrebujú vyšší stupeň obrany," vysvetlil Chovanec.

Unimobunky a vojenské stany

Minister vnútra taktiež uviedol, že jeho rezort má spracovať analýzu možností obnovy kontrol hraníc s Rakúskom, Poľskom a Slovenskom. Ministerstvo už urobilo inventúru infraštruktúry na hraničných priechodoch a počíta aj s tým, že policajti budú mať zázemie v unimobunkách alebo vojenských stanoch.

Podľa Chovanca by sa štát mohol zaujímať o bývalé colnice, ktorých sa po vstupe do schengenského priestoru zbavil "Sme pripravení debatovať tam, kde došlo k predaju, o prenájme alebo o nákupe náhradných pozemkov a budov," dodal Chovanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok