Kaník predstavil novú stranu, cieli na sklamaných a oklamaných

TASR
7.12.2015 14:48

Vytvárame stranu pre všetkých sklamaných, oklamaných a tých, ktorí nemajú koho voliť. Tak vysvetlil vznik novej politickej strany DS-SDKÚ, ktorá sa bude uchádzať o dôveru voliča v marcových parlamentných voľbách.

Kaník predstavil novú stranu, cieli na sklamaných a oklamaných
TASR

Dohoda s Prosperitou Slovenska

Líder strany, bývalý člen SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, sa so stranou bude uchádzať "o najlepší výsledok, aký bude možné dosiahnuť".

Skratka názvu strany označuje spojenie Demokratická skupina a tiež slová spolupráca, dôvera, kompetencia, úspech. "Ten názov vyjadruje to, čo na politickej scéne na Slovensku chýba, a to, čo my chceme priniesť," uviedol na tlačovej konferencii v Bratislave Kaník. Vysvetlil, že pre krátkosť času stranu technicky vytvoril dohodou s predsedom a jediným členom strany Prosperita Slovenska. "Nebol to žiadny obchod, bola to názorová zhoda," zdôraznil Kaník. Pod názvom Prosperita Slovenska predložil aj kandidačnú listinu. "Žiadosť o zmenu názvu podáme v priebehu niekoľkých hodín," informoval.

Priznal, že motiváciou vzniku novej strany bol jednak neúspešný pokus o rekonštrukciu vnútorných pomerov SDKÚ-DS, ale tiež márne snahy o stmelenie rozdrobenej pravice. "Preto, aj keby sa mohlo zdať, že vytvorením novej strany prispievame k drobeniu, našou zásadou, ktorú budeme presadzovať, je potreba spolupráce a integrácie," uviedol Kaník.

Prioritou najmä dane

Nová strana sa chce programovo zasadzovať za zníženie daňového zaťaženia, zjednodušenie daňového systému a návrat k rovnej 15-percentnej dani, prioritami sú aj školstvo a zdravotníctvo.

Na kandidátke je 34 mien, dvojkou za lídrom Kaníkom je riaditeľ nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Ján Greššo, trojkou bývalý minister zdravotníctva Tibor Šagát.

V súvislosti s financovaním kampane Kaník vyhlásil, že strana nemá v súčasnosti žiadne peniaze a žiadnu volebnú kampaň, ani silných mužov, spoločnosti či pôžičky v pozadí. Spôsob, akým ide jeho nová strana do volieb, sám označil za "mission impossible". "Ale aj takýmto spôsobom sa treba pokúsiť zmeniť zatuchnutú politickú scénu," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok